Komentari i analize
Philip Morris lider na tržištu cigareta u Bosni i Hercegovini
2.8.2020 06:38 | Indikator.ba
Globalni duhanski gigant Philip Morris d.o.o. nastavio je biti lider na tržištu cigareta i grijanog duhana u Bosni i Hercegovini, otkriva analitička kuća Euromonitor u svom istraživanju.

Philip Morris je ostao lider u 2019. godini, ali sada bez bliskih pratilaca, navodi Euromonitor, dok je na trećem mjestu novi kandidat, FDS d.o.o, koji je nastao preuzimanjem Fabrike duhana Sarajevo d.d. i služi samo za brigu o duhanskom dijelu tvrtke.

- U 2020. godini očekuje se da će prodaja cigareta pasti za 2% u odnosu na stalne vrijednosti za 2019. u svjetlu utjecaja COVID-19. To je povezano s padom prognoze prodaje od 2% u našem pregledu duhana za 2019. godinu, navodi Euromonitor.

U istraživanju se dodaje da sve veće akcize i sve veća popularnost kanala za nelegalnu trgovinu predstavljaju izazove duhanskim proizvodima u Bosni i Hercegovini.

Međutim, čini se da će cigarete biti pod najvećim utjecajem, pri čemu se predviđaju padovi tokom predviđenog perioda, dok ostale kategorije i dalje pokazuju pozitivan rast.

U 2019. godini akcize na cigarete su povećane, što je utjecalo na cijene i dovelo do pada potražnje.

- Iako to nije bila namjera vlade, umjesto da ljudi prestanu pušiti, to je jednostavno vodilo do daljnjeg porasta ilegalne trgovine koja naglo raste u posljednjih nekoliko godina otkako se Bosna i Hercegovina počela prilagođavati Europskoj uniji i Direktivi o duhanskim proizvodima, navodi Euromonitor.

Bosna i Hercegovina, primjećuje analitička kuća, zaostaje za nekim drugim teritorijama u pogledu direktiva EU o duhanskim proizvodima i kampanjama protiv pušenja. Na primjer, potreba za grafičkim slikama oboljelih organa uzrokovanih pušenjem na ambalaži i zabranama na prodajnim mjestima još nije stigla u zemlju.

Kada je riječ o kategoriji cigara i cigarilosa u 2019. godini, nije bilo ulazaka novih igrača. Manifatture Sigaro Toscano SpA i dalje je vodeća kompanija.
Cigarama i cigarilosima i dalje dominiraju međunarodni stručnjaci za format, uključujući Arnold André Cigars GmbH & Co KG i The Burger Group, na drugom i trećem mjestu.

U 2020. godine očekuje se da će prodaja cigara, cigarilosa i duhana za pušenje porasti za 13% u stalnim vrijednostima u odnosu na 2019. godinu, s obzirom na utjecaj COVID-19.
Facebook Twitter Print