Politika i društvo
U septembru novi koronazakon, neće zahvatiti sve nego samo ciljane sektore
8.8.2020 05:30 | Indikator.ba
Prvobitni koronazakon, čije je važenje prestalo, koštao je Federaciju BiH oko 100 miliona maraka. Mnogi su složni s tim da on nije poslužio svrsi jer analize pokazuju da je od 140 hiljada pravnih lica samo njih 30 hiljada ostvarilo pravo na subvenciju, izvještava Federalna TV.

Pojedini sektori, iako je stanje nesreće prestalo, teško da se mogu oporaviti jer za njih posla još nema zbog specifičnosti djelatnosti.
Zato su oči poslodavaca uprte ili u produženje postojećeg zakona uz doradu ili kreiranje novog zakona.

- Turizam, prevoz putnika čak i metalni sektor bilježe taj pad. Te industrije bi vjerovatno trebalo dodatno pomoći - teško da će moći preživjeti u ovakvoj situaciji. S druge strane imamo jedan sektor privrede koji bi čak imao dobre šanse da se i razvije da ima nova zapošljavanja, pogotovo izvozno orijentisane firme - takvim firmama bi također trebalo nekim povoljnim kreditnim sredstvima pomoći da prošire svoju proizvodnj, kaže za FTV Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Tu pomoć mogu dobiti kroz kredite iz garancijskog fonda koji ima potencijal 500 miliona maraka. Sredstva iz ovog fonda mogla bi se početi dodjeljivati do kraja ovog mjeseca.

Iz Vlade FBiH navode - koronazakon 2 neće biti širokopojasni kao prethodni, pomoć bi mogla ići samo veoma pogođenim granama.

- Ići ćemo segmentno. Sad ćemo u septembru, ministrica okoliša radi na tome, donijeti zakon po kojem ćemo pomoći sa 20-30 miliona turistički sektor ili možda u budućem periodu prevoznički sektor. Znači, ići ćemo ciljano. Umjesto potpora mi se radije sada okrećemo prema investicijama - bolje da firme na investicionom tržistu, kome mi ubrizgavamo novac, zarađuju novac nego da mi ovako dijelimo sredstva kao grantove, objasnio je premijer FBiH Fadil Novalić.
Facebook Twitter Print