Kompanije i tržišta
Svi su znali za njihove računare, a sada su se od njih oprostili
2.8.2020 06:05 | Indikator.ba
Kompanija Toshiba je bila jedan od pet najvećih proizvođača prijenosnih računara na svijetu u prvoj deceniji novog milenija.
Tokom protekle decenije njihove prodajne cifre počele su opadati, a 2018. Toshiba je 80 posto svog poslovanja sa prijenosnim računarima prodala drugom tehnološkom gigantu, Sharpu. Ovaj je sada preuzeo i ostatak dionica, što znači da se legendarna Toshiba konačno oprostila od tržišta prijenosnih računara nakon 35 godina.

Japanska Toshiba bila je najpoznatija po porodici prijenosnih računara Toshiba Satellite, a nešto stariji korisnici se sjećaju i Toshiba T1100 iz 1985. godine, koji se smatra prvim masovnim prijenosnim proizvodom, prenosi siol.net.

Toshiba se već desetljećima smatra jednim od najvećih proizvođača računara na svijetu. Nikada nije ugrožavala primat HP-a, Dela i Lenova (i ranije IBM-a), ali između 2000. i 2010. redovno je rangirana među pet proizvođača koji su prodali najviše računara širom svijeta.

Nakon 2010. godine, drugi igrači, prije svega Apple i Asus, ojačali su svoju prisutnost na tržištu, što je bio kraj i za Toshibino poslovanje s računarima. U 2018. godini za oko 30 miliona eura prodali su četiri petine svog biznisa japanskoj tvrtki Sharp.

Toshiba je zaslužna za jedan od najvažnijih izuma u historiji računarstva - flash memoriju bez koje mnogi elektronički uređaji koje danas smatramo pouzdanim ne bi postojali.

Sharp je odmah lansirao prijenosne računare Toshiba pod novim imenom, Dynabook, zbog opadajuće popularnosti marke na međunarodnom tržištu. Ovako se godinama nazivaju prijenosni računari Toshiba u svojoj domovini, Japanu.

Nakon stjecanja većinskog udjela u Toshibinom računarskom poslovanju, Toshiba i Sharp također su se složili da bi potonji mogao otkupiti preostalih 19,9 posto u bilo kojem trenutku.

To se dogodilo ove sedmice i Toshiba je službeno i konačno izašla s tržišta prijenosnih računara. Tvrtka nastavlja s proizvodnjom širokog spektra potrošačkih i specijaliziranih elektroničkih i energetskih komponenti, u rasponu od televizijskih ekrana i klima uređaja do medicinskih instrumenata, telekomunikacijske opreme, pa čak i nuklearnih reaktora.
Facebook Twitter Print