Ekonomija
Nakon ogromnog pada, prihodi od indirektnih poreza se normaliziraju
9.8.2020 15:39 | Indikator.ba
Prihodi od indirektnih poreza za sedam mjeseci ove godine iznosili su četiri milijarde 121 milion KM, što je za 437 miliona KM ili 9,6 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, rekao je glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Kovačević je rekao da je zbog pandemije virusa korona zabilježen manji uvoz i izvoz roba, kao i pad u unutrašnjem prometu, jer su mnogi obveznici bili zatvoreni ili rade smanjenim kapacitetom.

Potvrdio je i da je najveći pad bio u aprilu i maju, a normalizacija stanja krenula je u junu i julu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH objavila je danas da je započela javnu kampanju "Stop švercu" s ciljem da građani Bosne i Hercegovini koji imaju informacije o utaji indirektnih poreza i nezakonitom prometovanju robe, a posebno duhanskih prerađevina, to dojave na otvorenu liniju 080 02 06 07.

- U posljednjih nekoliko godina, zbog značajanog povećanja poreskog opterećenja na duhan i cigarete, evidentiran je pad broja izdatih markica. Nažalost, nije došlo do smanjenja pušenja u BiH, već je porasla vrijednost tzv crnog tržišta. Samo u šest mjeseci 2020. godine ovlašteni službenici UIO u aktivnostima provedenim na cijeloj teritoriji BiH oduzeli su duhan i cigarete u vrijednosti većoj od 1,5 miliona KM, što je više nego u cijeloj 2019. godini, kazao je Kovačević.
Facebook Twitter Print