Kompanije i tržišta
Pitanje preče kupovine Hrvatskog telekoma u HT Mostar ponovo na dnevnom redu
10.8.2020 06:10 | Indikator.ba
Vlada Federacije BiH ponovo je pokrenula pitanje prava preče kupovine koje Hrvatski telekom Zagreb ima u preduzeću Hrvatske telekomunikacije Mostar, izvještava Indikator.ba.

Odlukom na sjednici od 29. jula, Vlada Federacije BiH je zakazala novu Skupštinu dioničara HT Mostar, na čijem dnevnom redu je "donošenje Statuta društva usklađenog sa Zakonom o privrednim društvima FBiH iz 2015. godine". Skupština je zakazana za 24. avgust 2020. godine.

Vlada Federacije je u više navrata nastojala promijeniti Statut društva HT Mostar čime bi Hrvatski telekom izgubio prva prvootkupa većinskog udjela Federacije BiH u ovoj kompaniji.

Prije gotovo 14 godina, u oktobru 2006. godine, potpisan je ugovor u kojem je navedeno da prilikom prodaje udjela Vlade Federacije u HT-u Mostar pravo preče kupovine dionica ima zagrebački HT.

Ovaj eksluzivitet tokom godina pokušao se osporiti nizom odluka kasnijih saziva Vlade FBiH, a čak postoji i presuda Kantonalnog suda u Sarajevu iz 2012. godine kojom se to traži, ali je sporna stavka u Statutu društva ostala sve do danas.

Hrvatski telekom ima u HT Mostar udio od 39,1 posto, dok Vlada FBiH posjeduje 50,1 posto dionica.

Nužnost promjene Statuta društva HT Mostar utvrđena je u dubinskoj analizi koja je urađena za dva telekoma u Federaciji BiH (osim za HT i za BH Telecom) 2018. godine.

HT Mostar u posljednje vrijeme ne ostvaruje poslovne rezultate koji se očekuju od jednog dominantnog telekom operatera. Na polugodištu ove godine ostvario je minus od 3,45 miliona KM.

B. SIMIĆ
Facebook Twitter Print