Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez: Najbrži stečaj u BiH
11.8.2020 04:27 | Indikator.ba
Uspješn stečaj javno komunalnog preduzeća Bašbunar d.o.o. Travnik jedan od najbrže okončanih stečajnih postupaka u Bosni i Hercegovini, po ocjeni portala Indikator.ba, izabran je za najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini tokom protekla tri mjeseca ove godine. Postupak je otvoren 24.decembra 2013.godine a okončan 20. jula 2020. Dakle za oko šest i po godina što je mnogo kraće od većine stečajeva koji u BiH u prosjeku traju između deset i 15 godina ili se nikad ne okončavaju. Specifikum travničkog stečaja je i činjenica da su ovim postupkom radnička potraživanja namirena, te da Bašbunar nastavlja sa radom i svojim djelatnostima.što je rezultat dobre organizacije i vođenja samog postupka čime je sačuvana imovina i omogućen nastavak poslovnih aktivnosti.

Pandemija izazvana virusom COVID-19 kod nas i u svijetu znatno je uticala ne samo na pad klasičnih ekonomskih aktivnosti (proizvodnja, kupoprodaja, razvoj, investiranje...) nego i na donošenje strateških odluka za poslovanje kompanija. Upravo zbog toga realizatori projekta "Najbolji poslovni potez 2020. godine" opredjelili su se da za maj, juni i juli objave jedinstvenu listu najboljih poteza u BiH, regiji, Evropi i ostatku svijeta.
Na kraju godine potezi sa te liste ravnopravno će konkurisati za pobjednika i dodjelu priznanja koja dodjeljuje poslovni portal Indikator.ba. O tome smo obavijestili i naše partnere na ovom projektu, među njima i Privrednu komoru Federacije BiH.

U BiH u protekla tri mjeseca dobre poslovne poteze napravili su Selzer Grupa i ASA Grupacija potpisvši ugovore o saradnji kojim će u 2021. godini u Sarajevu, u općini Novi Grad Sarajevo biti otvorena fabrika za proizvodnju komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila, čime se otvara 300 novih radnih mjesta. Na listi najbnoljih našla se i turska kompanija Temax BiH sa sjedištem u Orašju koja je u jeku prvog vala pandemije nastavila sa trendom zapošljavanja i na posao primila 20 novih radnika.

Među najboljim poslovnim potezima u periodu maj-juli u regiji za godišnje priznanje kandidovani su: osnivanje poslovnog savjeta za manje barijere na zapadnom Balkanu što je inicijativa iz Srbije, potom jačanje prisustva slovenačke kompanije Gorenje u Kini za čije tržište su kreirali i novo ime svoje marke "Gu Luo Ni" kako bi ga Kinezi lakše izgovarali i razumjeli, te najavljena investicija hrvatske naftne kompanije INA u iznosu od 250 miliona euro što će biti utrošeno u proizvodnju bioetanola.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), međunarodna razvojna institucija koja djeluje na tri kontinenta, i Visa, globalni lider u digitalnom plaćanju, najavili su strateško partnerstvo koje ima za cilj zajedničku potporu malim i srednjim preduzećima (SMEs) u ekonomijama u kojima djeluje EBRD.

U Memorandumu o razumijevanju koji je potpisan tokom jula partneri su se obavezali da će se usredotočiti na žene poduzetnice, podržavajući njihovu finansijsku uključenost i daljnje digitalno osposobljavanje. Portal Indikator.ba ovo partnertstvo izabrao je kao najbolji poslovni potez na kontinentu u protekla tri mjerseca. U konkurenciji je bila i odluka Poljske da koristeći postojeće rerurse stvori multienergetsku kompaniju koja će biti referentan partner i na međunarodnom energetskim tržištu, što za Evropu nije nevažno.

U ostatku svijeta analitičari su kao najbolji poslovni potez za poeriod maj-juli izdvojili razgovore Microsoft Corp o kupovini Softomotive Ltd, britanskog startupa koji softverskim robotima omogućuje automatizaciju zadataka. Proizvodi ove kompanije koriste se u zdravstvenoj, bankarskoj i telekomunikacijskoj industriji.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print