Kompanije i tržišta
Tuzlanska pivara prodrla na američko i švicarsko tržište
11.8.2020 06:18 | Indikator.ba
Tuzlanska pivara imala je manji pad od rivala u proteklom periodu, pa je po poslovnim prihodima ove godine prestigla Sarajevsku pivaru.
Tuzlanska kompanija ujedno je ostvarila najveću zaradu, odnosno neto dobit od svih pivara. Tim povodom portal Tuzlanski.ba razgovarao je sa direktorom Pivare Tuzla, Fahrudinom Salihovićem.

- Naš ključ uspjeha je bio u razvoju proizvodnog procesa, dugoročna stabilna politika, koja daje postepeni stabilni rast, sa najboljom mogućom tehnologijom u svijetu ove industrije. U ovih 7 godina uložili smo preko 30 miliona maraka, vlastitih sredstava, dakle bez kreditnih zaduženja, u razvoj proizvodnih procesa i kapaciteta. Da budemo jasni, ovi procesi i dalje traju, pa čak i u ovoj godini, kada planiramo dodatne investicije od oko 3 milion KM, kaže Fahrudin Salihović.

Finansijski pokazatalji i proizvodni rezultati su sve bolji, prošle godine prvi po dobiti u BiH, a u ovoj godini došlo je do pomaka i kada je u pitanju izvoz.

- U ovoj godini po prvi put izvozimo naš tuzlanski pilsner na američko tržište i u Švicarsku, a nastavljamo i sa već tradicionalnim izvozom sokova u Tursku. Nenametljivim pristupom, kvalitetnom komunikacijom mi dolazimo do kupaca. I to je zahtjevan proces ali naši ljudi vani i dalje vole i uvažavaju svoje, a cijene i kvalitet. Vrijeme je da i mi u Bosni i Hercegovini, još više počnemo tako razmišljati, nastavlja Salihović.

On kaže da je u uređenim državama uvoz piva je ograničen na 7 do 8 posto. Kod nas je taj uvoz 70 posto zbog čega je evidentan prekomjeran uvoz piva.

-Mi zajedno sa ostale tri domaće pivare konstatno, i već godinama ukazujemo na ovaj problem. Svaka država prvenstveno treba da vjeruje u svoju domaću ekonomiju. Nadamo se, da će ova pandemija, napokon uticati na politiku koja bi trebala štiti domaće proizvođače, jer se i sada pokazuje koliko je snažna domaća ekonomija bitna. Bez domaće proizvodnje ne može se zamisliti jedna ozbiljna država, kazao je Salihović, između ostalog, u intervjuu.
Facebook Twitter Print