Ekonomija
Američki dolar sve više slabi, stručnjaci se pitaju hoće li se srušiti
11.8.2020 06:48 | Indikator.ba
U nedavnoj prošlosti bili su česti izvještaji o slabosti dolara na valutnom tržištu - premda je američki dolar u krizama u prošlosti često nadmašivao druge valute. Hoće li se dolar srušiti?

ICE US-Dollar-Index, koji upoređuje vrijednost američkog dolara u korpi od šest valuta, opao je u julu za oko 4,2 posto. Prema podacima FactSet-a, ovo je najveći pad od septembra 2010. godine, navodi MarketWatch.

U sljedećim danima indeks početkom avgusta se malo oporavio, ali je opao za oko 6,8 odsto u posljednjih nekoliko mjeseci (do 5. avgusta 2020.).
Prema podacima Komisije za trgovanje robnim fjučersima s kraja jula, dolar ne djeluje dobro sa špekulativnim trgovcima, što je možda pomoglo da se valuta oporavi, barem u kratkom roku, jer je izuzetno špekulativno pozicioniranje često suprotan signal.

No, uprkos blagom oporavku, stručnjaci vide rizike za američki dolar.
Steven Barrow iz Standard Bank, smatra da je dugoročno zabrinjavajuće da je slabost dolara došla u vrijeme velike neizvjesnosti zbog pandemije koronavirusa, izvještava MarketWatch. U prošlosti američki dolar obično je bio bolji od ostalih valuta u vrijeme krize.

Kombinacija sve veće ekonomske i političke neizvjesnosti tokom korona krize i predstojećih predsjedničkih izbora u novembru predstavljaju "rizik za pad". Prema Barrowu, američki dolar dobro je napredovao protiv drugih valuta u zemljama u nastajanju, zbog čega je to rizik prema valutama drugih industrijaliziranih zemalja.

Prema Barrowu, američka premija na kamatne stope na druge "sigurne valute" znatno je umanjena smanjenjem kamatnih stopa i drugim olakšavajućim mjerama američkih Federalnih rezervi, kao i padom prinosa državnih obveznica, što dolar čini manje atraktivnim.

Međutim, faktori poput likvidnosti imovine, posebno državnih obveznica, posebno su važni. Činjenica da je tržište američkih državnih obveznica gotovo zamrznuto na vrhuncu korona krize označilo je kolebanje koji bi moglo postati problem. Naime, ako se ulagači oklijevaju ponovo uključiti u državne obveznice iz straha od rizika da se ovako nešto može ponoviti, zbog takvog razvoja događaja mogao bi da trpi američki dolar.

Barrow također vidi još jedan rizik, a to su američki predsjednički izbori u novembru.
- Jer čak i ako se izbori gotovo sigurno budu održali 3. novembra, prijedlog predsjednika Donalda Trumpa da se odgode "samo je još jedan pokazatelj da izbori neće proći tako glatko kao smo navikli na razvijenu zemlju, rekao je Barrow. - A ako (Trump) odbije ostavku nakon kontroverznog poraza, to bi zaista moglo naštetiti kredibilitetu SAD-a na globalnom nivou.

UBS je oprezan prema američkom dolaru:
- Pretpostavljamo da će valuta biti potkopana usporavanjem tokova sigurnih utočišta, smanjenjem prednosti američke kamatne stope i političkom neizvjesnošću prije predsjedničkih izbora u novembru, citira MarketWatch analitičare velike švicarske banke iz nedavno objavljenog saopštenja.

Prema Barrowu, uprkos mnogim mogućim faktorima koji bi mogli dodatno oslabiti američki dolar, i dalje je presudno da li će se održati povjerenje u američku ekonomiju, politiku, izbore i još mnogo toga - jer ako ne bude tako "dolar bi barem mogao prema drugim glavnim valutama doživjeti pad".
Facebook Twitter Print