Kompanije i tržišta
Danski investitor promijenio plan: Umjesto 12 na Ivan Sedlu bit će 5 vjetroagregata
11.8.2020 09:34 | Indikator.ba
Kompanija Suzlon Wind Energy BH d.o.o. Sarajevo, podružnica danske kompanije Suzlon Wind Energy, umjesto planiranih 12 instalirat će u vjetroparku Ivan Sedlo 5 vjetroagregata, ali će instalisana snaga ostati ista, izvještava Indikator.ba.

Ovo je istaknuto u novom zahtjevu za izdavanje okolišne dozvole, koji je kompanija dostavila Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Danska Suzlon Wind Energy izrazila je interes za ulaganje u vjetropark Ivan Sedlo Hadžići još 2008. godine obraćanjem pismom namjere načelniku Općine Hadžići, a iste godine se krenulo u realizaciju ovog projekta. U tu svrhu osnovano je privredno društvo Suzlon Wind Energy BH d.o.o., koje je maja 2018. godine dobilo koncesiju za izgradnju vjetroaprka.

Federalno ministarstvo okoliša je već izdalo dvije okolinske dozvole Suzlonu i još uvijek je validna ona iz jula 2018. godine koja je izdata za vjetropark sa 12 vjetroagregata na Ivan Sedlu, instalisanog kapaciteta 25,2 MW.

Suzlon Wind Energy BH je, međutim, optimizirao projekat smanjenjem broja vjetroagregata, tako tako da će ih biti samo 5, ali savremenih i energetski efikasnijih sa instalisanom snagom do 5MW. Ukupno instalisana snaga
vjetroparka ostat će oko 25 MW.

Ova optimizacija projekta treća je u nizu. U preliminarnoj fazi razmišljalo se o vjetroparku od 22 vjetroturbine, ali se iz objektivnih razloga odustalo.
Druga alternativa je bio planirani kapacitet od 39,9 MW (19 vjetroturbina po 2,1 MW), za koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma 2010. godine izdalo okolinsku dozvolu. U međuvremenu projektno rješenje je ažurirano i smanjen je ukupni instalisani kapacitet na 25,2 MW. Bilo je planirano instaliranje 12 vjetroturbina marke SUZLON, tip S111, kapaciteta 2,1 MW. Izdata je pomenuta, još važeća okolinska dozvola jula 2018. godine za vjetropark sa 12 vjetroagregata, ali je sada Suzlon Wind Energy ponovo promijenio rješenje sa manjim brojem savremenih Siemensovih vjetroagregata, veće instalisane snage i energetske efikasnosti, te je i za njega zatražio okolinsku dozvolu.

Zainteresovana javnost ima rok za davanje primjedbi i sugestija na zahtjev za izdavanje okolinske dozvole u roku 15 dana od dana objavljivanja obavještenja na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma (10. avgusta 2020.).

- S ozbirom da će biti manji broj vjetroagregata, a da instalisana snaga ostaje skoro ista, obim zahvata u prostoru će se smanjiti, što je značajno sa aspekta zaštite okoliša i ublažavanja devastacije prirodnog stanja područja, navodi se između ostalog, u zahtjevu za izdavanje okolišne dozvole.
Facebook Twitter Print