Kompanije i tržišta
Pavgordu odobren otkup potraživanja: Radnici Žitoprometa dobijaju plate
12.8.2020 05:38 | Indikator.ba
Vlada Srpske odobrila je kompaniji "Pavgord" iz Foče da za 600.000 KM otkupi potraživanja za poreze i doprinose za lične dohotke za 113 radnika bijeljinskog “Žitoprometa”.

Zavod za zapošljavanje, filijala Bijeljina, uradio je hitno rješenja, pa je isplata novčanih naknada trebala početi juče.
Ova mjera raduje bivše radnike nekadašnjeg giganta, od kojih većina živi bez ikakvih primanja, izvijestio je sajt srpskainfo.

Višegodišnja agonija bijeljinskog "Žitoprometa" okončana je proglašenjem stečaja u novembru prošle godine. Od tada, više od osam mjeseci, radnici čekaju da im se izmire dugovanja. Sada konačno mogu da odahnu.

Povezaće staž, ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu i penziju, kaže predsjednik Odbora povjerilaca Žitoprometa u stečaju Dušan Tomić.

– Hvala Vladi RS što je dala zeleno svjetlo Poreskoj upravi RS da kompaniji "Pavgord" proda potraživanja. Hvala i vlasniku preduzeća Gordanu Pavloviću, koji je obezbijedio ta sredstva. Nadamo se da se ovim nazire kraj višegodišnjim problemima nekadašnjih radnika. Ovo je za njih veliki uspjeh, ali i za nas koji činimo sve da ovo preduzeće prevaziđe teškoće i krene u pravom smjeru – naglašava Tomić.

Kapacitet preduzeća za skladištenje, sušenje, preradu žitarica i proizvodnju pekarskih proizvoda i stočne hrane je 25.000 tona pšenice. Radnici se nadaju da će novi vlasnik pokrenuti proizvodnju i oživiti preduzeće, koje je od osnivanja 1961. godine bilo lider na domaćem tržištu.
Facebook Twitter Print