Život i umjetnost
Postojnska jama otpustit će više od trećine svojih zaposlenih?
10.9.2020 06:27 | Indikator.ba
Postojnska jama, koja ove godine bilježi pad posjeta od 83% zbog epidemije, morat će "otpustiti još radnika" u krajnjem slučaju kako bi osigurala dugoročnu održivost svog poslovanja.

Koliko će radnika biti otpušteno još nije objavljeno, izvijestio je RTV Slovenije.

Prema Primorskim novinama, iz poslovnih razloga očekuje se da će Postojnska jama otpustiti do 60 od svojih 174 radnika. Ove brojke kompanija nije potvrdila, ali posljedice epidemije koronavirusne bolesti 19 uspoređene su s prirodnom katastrofom, jer je Postojnska jama globalna destinacija u kojoj strani gosti prevladavaju u strukturi posjetilaca.

Prošle godine bilo ih je gotovo 93 posto, a samo sedam posto Slovenaca.

- S obzirom na to da je pandemija osakatila cijeli svijet i zaustavila putovanja globalno, pri čemu smo mi potpuno nemoćni, očito je da je pad ogroman. Manje je bilo ne samo stranih gostiju, čije su posjete smanjene za oko 80 posto, nego i domaćih gostiju, kojih je, uprkos brojnim porodičnim promocijama i pogodnostima, bilo čak 20 posto manje nego prošle godine, objasnili su.

Kompanija čija je glavna djelatnost iznajmljivanje turističkih znamenitosti nije obuhvaćena mjerama turističkih vaučera, jer ih slovenački gosti nisu mogli koristiti za posjet Postojnskoj jami i drugim znamenitostima.
Facebook Twitter Print