Život i umjetnost
Novi koncept transporta: Startovala gradska mobilna platforma BeeBee
11.9.2020 05:15 | Indikator.ba
Građani Sarajeva će od naredne sedmice na ulicama glavnog grada moći pronaći BeeBee električne romobile i koristiti ih aktiviranjem jednostavne mobilne aplikacije.

BeeBee je novi koncept razvoja ekološkog načina transporta, podržan i od Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake, a omogućava izbjegavanje gradske gužve i brzo i sigurno kretanje do željene destinacije.

Gradonačelnik ističe da ova inicijativa gleda na tehnologiju i digitalizaciju kao na sredstvo za unaprjeđenje pružanja javnih usluga, a da aktuelna gradska administracija želi usvojiti trend primjene tehnologije za stvaranje Smart city-a.

- Grad Sarajevo je spreman predvoditi tranziciju prema gradovima budućnosti koji su čišći i ugodniji za život, te za cilj imaju rješavanje urbanih izazova poput transporta. Vizija od početka našeg mandata je Sarajevo kao tehnološki i ekološki osviješten pametni grad i zasigurno ćemo podržati novi koncept prijevoza. Iskreno se nadam da će naši građani prepoznati sve dugoročne prednosti korištenja električnih romobila, istakao je gradonačelnik na održanoj konferenciji za medije.

- Električni romobili su ekološki prihvatljivi, ne emitira štetne gasove i imaju vrlo jednostavan princip korištenja. Kada pronađete najbliži BeeBee romobil, skenirate kod preko aplikacije i otključate ga za vožnju. Njegova upotreba ima brojne prednosti u vidu smanjenja gužvi u saobraćaju i manjeg korištenja vozila na fosilna goriva, kazao je predstavnik kompanije BeeBee Dino Hajrić.

Aplikacijom se unajmljuju, koriste i plaćaju romobili nakon vožnje i dostupna je na Google Play-u ili App Store-u.
Facebook Twitter Print