Menadžment
Najbogatiji Hrvat predstavio autobiografiju: Od popravka televizora do najvećeg u Europi
11.9.2020 14:06 | Indikator.ba
Tvrtka poput Orbica koja je najveća u Europi u svojoj branši, mora imati napisanu svoju istoriju a moja je biografija najviše vezana uz Orbico, ustvrdio je na današnjem predstavljanju svoje autobiografije jedan od naših najvećih poduzetnika Branko Roglić (76), piše Jutarnji list.

- U prvom redu moram istaknuti da nisam sudjelovao u pretvorbi i privatizaciji u Hrvatskoj, sve firme koje imam u našoj zemlji sam i osnovao izuzev tvrtke Croatia baterija u kojoj sam radio prije pretvorbe i nakon što sam postao njezin većinski vlasnik otkupio preostale dionice po zakonu, kazao je Roglić okupljenima na promociji u zagrebačkom hotelu Westin.

Priznavši kako nije lako govoriti o vrijednosti vlastite knjige i važnosti vlastite biografije, Roglić je svoje djelo preporučio, među ostalim, i kao vodič za mlade poduzetnike s kojim se sve izazovima susreću vlasnici i menadžeri u izgradnji velikih tvrtki poput Orbica koja trenutno zapošljava oko 8000 radnika u 20 zemalja u kojima ima podružnice, ostvarujući godišnji prihod od dvije milijarde i 380 miliona eura.

Zbog spomenutih pokazatelja Orbica, čiji je Roglić jedini vlasnik, autora promovirane biografije smatra se najbogatijim Hrvatom. Pretvorbe i privatizacije dotakli su se još neki govornici na Roglićevoj promociji poput umirovljenog profesora zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ive Bićanića i bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Ivo Bićanić je podsjetio kako je Roglić krenuo od male radionice za popravak televizora, doguravši do najvećeg u svojoj branši u Europi. Roglića je nazvao ''kejnezijanskim poduzetnikom'' koji ne trči isključivo za profitom, nego prije svega razvija i jača biznis.
- Knjiga je vjerodostojno tumačenje jednog zanimljivog vremena, ali i vrijedna užitka čitanja u jesenskim poslijepodnevima uz čašu vina, naglasio je Bićanić.

Bivša predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja istaknula je predstavljajući Roglićevu autobiografiju doprinos vlasnika Orbica razvijanju udruge poslodavaca.

- Pomogao si nam svima u Udruzi poslodavaca u vrlo teškim vremenima na sve moguće načine i stoga ''kapa do poda'' Branko i na tome i na svemu što si napravio za ovo društvo – poručila je Deranja.

Povjesničar Tvrtko Jakovina upozorio je na veliki Roglićev doprinos zaštititi kulturne i povijesne baštine Hrvatske, ocijenivši kako je vlasnik Orbica najveći hrvatski mecena. Kao najveće Roglićeve doprinose hrvatskoj kulturi i baštini Jakovina je naveo, među ostalim, obnovu vile jednog od lidera hrvatskog proljeća Mike Tripala u Sinju.
Facebook Twitter Print