Život i umjetnost
Dijamant od 102 karata mogao bi biti najskuplji dragulj ikad prodan putem interneta
14.9.2020 05:16 | Indikator.ba
Sotheby’s će na aukciji ponuditi dijamant od 102 karata koji bi mogao postati najskuplji dragulj ikad prodan na internetskom ponuđaču.

Kamen, 102,39-karatni bezbojni ovalni dijamant D, mogao bi koštati 10 do 30 miliona dolara. Do sada je na aukciji prodano samo sedam besprijekornih bijelih dijamanata s više od 100 karata. To je drugi najveći ovalni dijamant ove vrste koji se ikad pojavio na aukciji.

- Dijamanti od sto karata općenito su izuzetno rijetki, rekao je Quig Bruning, šef nakita u Sotheby''su u New Yorku, za CNBC. "Besprijekorni stokaratni D dijamanti još su rjeđi."

Iako Sotheby''s nije odredio službenu cijenu, usporedivi dijamanti u prošlosti su se prodali za između 11 i 30 miliona dolara, rekao je Bruning.

Kamen veličine lizalice prodavat će se na aukciji uživo u Hong Kongu 5. oktobra, ali na mreži će ga ponuditi i mrežni pružatelji usluga. Ako bude kupljen putem Interneta, to bi vjerovatno bio rekord u najskupljem nakitu koji je ikad prodan putem interneta. Najskuplji nakit koji je prodan putem interneta - par pomodnih naušnica od plavog i ružičastog dijamanta - utržen je 2016. godine za 6 miliona dolara

Kamen od 102 karata izrezan je iz 271-karatnog grubog dijamanta otkrivenog u rudniku Victor u Ontariju 2018. Kamen pripada elitnoj podskupini dijamanata poznatoj kao "tip IIa", koja je hemijski najčišća vrsta dijamanta s najvišom ocjenom prozirnosti.
Facebook Twitter Print