Ekonomija
EIB očekuje pad BDP-a BiH od tri posto ove godine
14.9.2020 06:25 | Indikator.ba
Predstavnica Ureda Evropske investicione banke (EIB) za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Sandrine Friscia u intervjuu za Avaz kazala je kako ova banka očekuje da će projektirani rast BDP-a za 2020. pasti za otprilike 3 posto.

- I stopa nezaposlenosti i nivo stranih direktnih investicija bi se mogli pogoršati, s obzirom na to da su ti pokazatelji bili nepovoljni i prije krize, kazala je Friscia.

Istakla je da je EIB nedavno donio finansijski paket za zapadni Balkan u iznosu od 1,7 milijardi eura za borbu protiv posljedica oboljenja COVID-19, koji je namijenjen nadomještavanju najhitnijih nedostataka i gubitaka u zdravstvenom i privatnom sektoru.

- Tokom više od 40 godina naše posvećene podrške finansirali smo 52 projekta i time doprinijeli razvoju vitalne infrastrukture i nacionalne ekonomije. Uložili smo u izgradnju desetine kilometara novih, modernih, sigurnih i efikasnih puteva, omogućili bolju medicinsku uslugu građanima Banje Luke, podržali 82.500 radnih mjesta i doprinijeli povećanju spremnosti BiH za slučajeve poplava i prirodnih katastrofa, kazala je Friscia.
Facebook Twitter Print