Politika i društvo
Malezija potencijalno tržište za izvoz mesa iz BiH
14.9.2020 12:40 | Indikator.ba
U Bosnu i Hercegovinu bi u narednih mjesec dana trebalo da doputuju malezijski inspektori kako bi obišli klaoničarske i mesoprerađivačke kapacitete u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a s ciljem omogućavanja izvoza mesa iz naše zemlje u Maleziju.

Ovo je dogovoreno na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca sa delegacijom Ambasade Malezije u BiH, koju je predvodio ambasador Zakri DŽafar.

Na sastanku je razgovarano o izvozu goveđeg mesa iz BiH u Maleziju, budući da su veterinarski sertifikati između BiH i Malezije usaglašeni.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, izražena je spremnost za intenziviranje i ubrzavanje aktivnosti u vezi sa izvozom mesa iz BiH u Maleziju, te istaknuto da bi nadležni inspektori iz Malezije mogli doputovati u BiH u narednih mjesec dana, ukoliko epidemiološki uslovi dozvole.

Košarac je istakao da je otvaranje novih tržišta za plasman domaćih proizvoda jedna je od mjera zaštite domaće proizvodnje.

- Zbog toga ulažemo maksimalne napore da malezijsko tržište definišemo kao novo tržište za proizvođače i prerađivače mesa iz Republike Srpske i Federacije BiH, kako bismo im omogućili nastavak poslovanja i doprinijeli smanjenju tržišnih viškova, nastalih usljed pandemije koronavirusa, poručio je Košarac.

Nedavno je najvljen i dolazak kineskih inspektora radi izvoza bh. mesa u Kinu.
Facebook Twitter Print