Ekonomija
Vjerski turizam: Vaskrsnuo avgust 2019.
14.9.2020 13:49 | Indikator.ba
Broj turista koji su tokom avgusta ove godine posjetili čuveni trebinjski manastir Tvrdoš gotovo je identičan onom iz avgusta prošle godine. Posljedice pandemije virusa COVID-19 ovdje neće biti tako drastične kako se pretpostavljalo prije nekoliko mjeseci.

Povoljnom utisku o ljetu na izmaku doprinosi i izuzetno bogat rod u vinogradimna gdje berba traje već desetak dana.
Na osnovu kvaliterta grožđa tvrdoški vinari garantuju da će 2020. biti godina vrhunskih vina. Na putu upoznavanja Bosne i Hercegovine u okviru inicijative "Odmori u BiH" Tvrdoš i Trebinje posjetila je grupa domaćih novinara vidno iznenađena istorijom, ambijentom, sadržajima i perspektivama grada i njegovog manastira.

Novinari su se pred manastirom sreli i fotografisali sa legendarnim košarkašem porijeklom iz ovog kraja Dejanom Bodirogom, a u restoranu "Bijeli platani" jedan sat ćaskali sa Johannom Sattlerom, ambasadorom Evropske unije u BiH koja je podržala spomenutu inicijativu. Bila je ovo prilika da se ukaže na ulogu medija u promociji turizma i značaju djelovanja sekcije turističkih novinara na način kako to čine u susjednoj Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji... Izvještač portala Indikator.ba zamolio je ambasadora da podrži tu vrstu profesionalnog povezivanja.

Sattler i novinari su u čamcima zaplovili i bistrom Trebišnjicom a kada je u jednom trenutku i sam zaveslao na "škljocanje" aparata i kamera odgovorio je riječima: "Ipak se krećemo".
Kada se to izgovori u Trebinju to ima mnogo veći značaj nego da je rečeno u nekom grugom gradu. Atmosfera i turistički imidž ovog grada po malo čemu se razlikuje od one kakvu imaju destinacije mondenskog turizma zapadnih zemalja to su prirodni ambijent, kulturno-istorijska i graditeljska baština, izvanredni smještajni kapaciteti i restorani kao što su "Kolo" i "Studenac" čijom ponudom bi bili zadovoljni i kralj i šeik!

Marko Radić, direktor Turističke organizacije grada Trebinja, unatoč svim problemima u vezi sa pandemijom zadovoljan je činjenicom da su turističke posjete bile svakodnevne ujedno i ohrabren novim projektima koji će u svrhu razvoja turizma ovdje biti realizovani u narednom periodu. Među njima posebno je aktuelna izgradnja aerodroma.
No neki nas Trebinjci upozoravaju da bi sa tim moglo biti problema jer do njegove buduće lokacije treba preći rijeku i to preko sasvim uskog mosta kojim se jedva kreće obični putnički automobil. Kuda i kako će proći teške mašine, građevinska oprema još niko ne zna.

Predstavnici desetak medija u Trebinje su došli preko Tjentišta i Bileće. U Nacionalnom parku Sutjska, gdje se zateklo i nekoliko porodičnih grupa iz BiH i Srbije, obišli su nedavno otvoreni Centar za naučna istraživanja i ekologiju, upoznali se sa projektom implementacije inovativne tehnike u svrhu prezentacije virtualne stvarnosti u prašini Perućici jednoj od najvećih u Evropi, Muzej i spomenik posvećeni događajima iz Drugog svjetskog rata, te saznali kakva je konačna sudbina tamošnjeg hotela "Sutjeska" sa 120 ležaja, pokradenog pa uništenog u vihoru ratnih događaja od 1992-1996.

Uprava Nacionalnog parka je u nekoliko navrata pokušavala doći do investitora koji bi ga rekonstruisao i stavio u funkciju. Potencijalno to je htio i biznismen i investitor Rodoljub Drašković ali je u konačnici odustao. Prodaja hotela za sada nije varijanta Uprave parka ali je svaki investitor na bazi javno-privatnog partnerstva dobrodošao. Sa Tjentišta i ohrabrujuće saznanje da se ozbiljno radi na rekonstrukciji (sa elementima izgradnje) Titove rezidencijalne vile u čuvenoj Dolini heroja za što će biti korišteni originalni projekti uglednog arhitekte akademika Zlatka Ugljena.

Ono što je najbolje sačuvano je iskonske prirodno bogatstvo i sve njegove ljepote: šume, prostrane i cvijećem punde livade, potoci i izvori, što je sasvim dovoljan povod da se park posjeti i u njemu provede nekoliko dana. Otvorivši etno kuću od turizma ovdje pokušava da živi i porodica Lalović iz Prijeđela ali i još neki.

Tokom kratkog zadržavanja u Bileći i predaha na terasi s pogledom na Bilećko jezero Nikola Bajović, predsjednik Turističke organizacije ovog mjesta, pojasnio je zašto u turističkim rutama i aranžmanima ovo mjesto ne bi trebalo zaobilaziti: Bilećko jezero je najveće vještačko jezero na Balkanu. Blizu su mu Tjentište, Dubrovnik, Herceg Novi, spavanje sa doručkom staje samo 20 euro, a posjetioci odmor i razonodu mogu naći vozeći se čamcem po tom vodenom prostranstvu ili pecajući ribu. Dobitnici filmskog Oskara Karl Malden i Dušan Vukotić su porijeklom iz ovog kraja, a njihove fotografije na turističlkom prospektu ovog mjesta lijepa gesta pažnje i "mamac" za one koji putuju tragom poznatih ljudi.

Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print