Politika i društvo
Hrvatsko-srpska bura zbog Matijevića: Miris baruta s obje strane Dunava
15.9.2020 06:31 | Indikator.ba
Novu buru u hrvatsko-srpskim poslovnim odnosima izazvala je ponuda srpskog biznismena Petra Matijevića da preuzme slavonsko preduzeće Agro-Tovarnik.

Nakon što su reagovali menadžment te firme, privrednici i Hrvatska poljoprivredna komora koja je pozvala premijera Andreja Plenkovića da hitno dođe u Osijek i zaustavi prodaju tovarničkog preduzeća i zaštiti porodice koje su preživjele progonstvo i nakon Domovinskog rata vratile se živjeti u te krajeve, u srpskim medijima osvanuli su naslovi kako srpski kapital i dalje nije dobrodošao u Hrvatsku.

List Novosti piše kako se "srpske investicije već decenijama, prema istom obrascu, protjeruju iz Hrvatske".
Pritom list navodi primjer prošlogiodišnjeg pokušaja kompanije "Kapa star limited" biznismena Nebojše Šaranovića koji je spriječen da preuzme kompaniju "Kraš" nakon što je na radnike izvršen pritisak da ne prodaju dionice Šaranoviću, mada je on dao najbolju ponudu.

Navode se i primjeri Rodoljuba Draškovića, koji nije uspio da kupi preduzeće "Pluto" iz Zagreba i Miroslava Miškovića kojemu nije pošlo za rukom da kupi zemljište kompanije "Zagrepčanka" u Zagrebu, ali se navodi i jedan drugačiji primjer, i to biznismena Miodraga Kostića, koji je ušao na hrvatsko tržište 2017. kupovinom hotelskog kompleksa u Istri.

Petar Matijević kupio je prije pet godina od Kutjeva i njegovog vlasnika Envera Moralića dvije poljoprivredne zadruge u Starim Jankovcima i Negoslavcima, te s njima je došao u privatni posjed oko 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vukovarsko-sremskoj županiji i tako, kako se često navodi, postao najveći privatni vlasnik oranica u Hrvatskoj.

Ovog ljeta je, preko svoje hrvatske tvrtke MPZ Agrar iz Jankovaca, poslao poslovnu ponudu o preuzimanju tvrtke Agro-Tovarnik d.o.o, koja na samom istoku zemlje sa 150 zaposlenih obrađuje oko 3.500 hektara zemlje, od kojih je 1.300 u privatnom vlasništvu 70 malih dioničara. Ponuda koju je Matijević dao početkom augusta, kako piše Jutarnji list, bila je 10 miliona eura za cijelu tvrtku, 5 miliona za kontrolni paket od 51 posto, ili 100.000 eura za jedan posto vlasništva.

Ova posljednja zainteresirala je nekolicinu manjih dioničara, koji su već kovali planove kako će tim novcem riješiti neke egzistencijalne probleme, ali na hitno sazvanoj skupštini dioničara odlučeno je da se ponuda preko tvrtke odbije kao namjera o "neprijateljskom preuzimanju".

Nakon što je ponuda o preuzimanju postala glavna poljoprivredna tema na istoku Slavonije, Hrvatska poljoprivredna komora poslala je poziv Vladi da poduzme korake kako plodna zemlja uz granicu treba biti strateški interes države.

Sve je to bilo dovoljno da se u preuzimanju pomalo počeo osjećati miris baruta, koji se prepoznaje s obje strane Dunava, piše Jutarnji list.

Oglasio se i Matijević koji je za Jutarnji podsjetio na pismo koje je poslao javnosti, u kojem se referira na optužbe trenutnog direktora Agro-Tovarnika Miroslava Kneževića, a u kojemu stoji kako je "Hrvatska slobodna, pravno regulirana država i nikoga u njoj ne bi smjela uznemiriti dostojna ponuda za kupnju bilo koje pravne osobe, uključujući Agro-Tovarnik.”

- Ponuda nije ni tenk, ni agresorska vojska, niti sredstvo prisile... sijati strah i zagovarati teoriju zavjere usmjerenu protiv istočne Hrvatske samo je u umovima pojedinaca koji su vođeni isključivo svojim osobnim interesima, pod krinkom brige za stotinu zaposlenika, posebno oni koji su suvišni i kojima gospodin Knežević daje plaću samo iz solidarnosti. Domoljublje je čudna kategorija, pogotovo ako stojeći iza njega možete dobiti puno, a druge zadovoljiti mrvicama, piše Matijević.

Pita se i "zašto bi netko poput gospodina Kneževića odbio ponuđenu dvostruku plaću nego što zarađuje u postojećoj tvrtki, ako nema dodatnih razloga i interesa za koje mali sudionici ne znaju".
Facebook Twitter Print