Tržište kapitala
EU će stvoriti "supertijelo" za nadgledanje digitalnih valuta
15.9.2020 08:34 | Indikator.ba
Europska unija će uspostaviti novi kolegij supervizora, uključujući nacionalne i europske vlasti, koji će nadgledati "značajne" digitalne valute, uključujući Facebookovu Libru, prema prijedlogu nacrta kriptovaluta Europske komisije koji je vidio EURACTIV.

Dugoočekivana regulacija bavit će se velikom volatilnošću kriptovaluta, uključujući Bitcoin, najpopularniji od ovih digitalnih tokena, i sistemskim rizicima koje predstavljaju poput Libre.

S nacrtom teksta na 167 stranica, koji se očekuje da bude predstavljen u narednim sedmicama, EU će postati prva glavna jurisdikcija koja će regulirati kriptovalute.

Europska komisija predstavit će kasnije ove godine nova pravila za razvoj "zdravog" tržišta kripto-imovine u EU, uključujući stabilne kovanice poput Facebookove digitalne valute Libra, rekao je u utorak povjerenik za finansijske usluge Valdis Dombrovskis.

Za neke se kriptovalute smatraju "novcem budućnosti", jer nude gotovo trenutni sistem plaćanja s vrlo niskim naknadama.

Ali oni su takođe primarna meta za špekulante i pranje novca. A vlasti su posebno zabrinute zbog digitalnih tokena potpomognutih suverenim valutama, poznatim kao ''''stablecoins'''', što uključuje i Facebookovu Libru.

Budući da su vezane uz nacionalne valute, pristalice "stablecoina" tvrde da mogu izbjeći evoluciju mjehurića i praska viđenu kod Bitcoina. No, regulatorni organi strahuju da bi mogli destabilizirati globalnu ekonomiju, posebno ako imaju potencijal doseći 2,7 milijardi korisnika širom svijeta, poput Facebook-ovog projekta.

- Nećemo prihvatiti da se Libra transformiše u suverenu valutu koja može ugroziti finansijsku stabilnost, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire za EURACTIV u julu prošle godine.

Prijedlog Komisije doći će nakon gotovo dvije godine usporenog napretka. Ali kako su zvaničnici EU priznali, "Libra je bila ''''poziv na uzbunu da se ozbiljno shvate" digitalni tokeni.
Facebook Twitter Print