Kompanije i tržišta
Izraelski Elta Systems uspostavit će cyber akademiju u Banjaluci
15.9.2020 15:40 | Indikator.ba
Izraelska kompanija Elta Systems uspostavit će cyber akademiju u Banjaluci na kojoj bi se školovali profili iz oblasti cyber sigurnosti i odbrane.
To je dogovoreno danas na sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđana Rajčevića sa delegacijom izraelske kompanije.

- Sa predstavnicima ove respektabilne izraelske kompanije smo postigli dogovor o osnivanju akademije iz oblasti cyber bezbjednosti u Republici Srpskoj. To je još jedan dokaz našeg opredjeljenja da u Srpskoj, u saradnji sa izraelskim stručnjacima, školujemo kadrove za budućnost, jer je pretpostavka da će već naredne godine ovoj industriji nedostajati preko milion izvršilaca iz oblasti. Za Republiku Srpsku je ovo značajno jer će to biti prva i jedina ustanova ove vrste u regionu, ali i konkretan dokaz tradicionalno dobre saradnje i prijateljskih veza sa Izraelom, istakao je Milorad Dodik.

Ministar Rajčević je naglasio da je cyber bezbjednost jedna od ključnih industrijskih grana za koje je u skoroj budućnosti potrebno obezbijediti značajan kadrovski potencijal, kao i da će saradnja sa ovom velikom i značajnom izraelskom kompanijom doprinijeti prepoznatljivosti Republike Srpske u ovoj oblasti na regionalnom, ali i međunarodnom planu.

- Školovanje stručnjaka iz jedne od globalno najtraženijih branši u Republici Srpskoj je ogromna prilika za nas, pogotovo ako u obzir uzmemo da ćemo ostvariti saradnju sa najvećim izraelskim i svjetskim ekspertima. Cyber bezbjednost se kao edukativna oblast savršeno uklapa u našu viziju modernizacije i internacionalizacije sistema visokog obrazovanja, istakao je Rajčević.

Elta Systems je jedan od najvećih izraelskih proizvođača radara, sistema baziranih na elektromagnetnim senzorima, drugih vrsta vojne opreme i pružaoca usluga elektronskog nadzora i kibernetičke bezbjednosti i odbrane. Proizvodi ove kompanije su zastupljeni u izraelskoj vojsci i oružanim snagama država širom svijeta.
Facebook Twitter Print