Ekonomija
Nered u rangiranju Doing Business: Zašto je Svjetska banka odgodila izvještaj?
16.9.2020 06:51 | Indikator.ba
Ove godine je indeks Doing Business (DB), koji rangira ekonomije po lakoći poslovnja, suočen s proceduralnim problemima zbog čega je Svjetska banka 27. avgusta najavila da će odgoditi objavu sljedećeg paketa rangiranja.

Dolazi godina kada će se, kako magazin The Economist razumije, Kina svrstati među zemlje sa najvećim poboljšanjima. Banka to nije komentarisala.

Članak se pojavio u odjeljku Finansije i ekonomija u štampanom izdanju sedmičnika pod nazivom "Neudobno poslovanje", a kasnije je objavljen i online.

Kako piše ugledni magazin, neki se raduju kašnjenju jer smatraju da je indeks kontraproduktivan, specifičan ili oboje. Mnogi kritičari brinu da ovo ohrabruje razborite PR tehnokrate i političare da prekorače propise i zanemaruje kako se pravila primjenjuju u praksi. Studija iz 2015. godine otkrila je "gotovo nultu korelaciju" između rezultata DB-a i onoga što preduzeća kažu kada ih direktno istraži Svjetska banka.

Međutim, nedavna suspenzija nije nastala zbog metodoloških problema, već zbog problema s integritetom podataka. Devet uzbunjivača Svjetske banke upozorilo je na navodne "nepravilnosti" u indeksima objavljenim 2017. i 2019. godine, uključujući Azerbejdžan, Kinu, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Nije teško razumjeti zašto bi zemlje željele uzeti u obzir brojke. Pad na ljestvici politički je neugodan. U međuvremenu, Svjetska banka može imati poticaj da održi "slatke" odnose s ključnim članicama. Godine 2017. čelnici su se zabrinuli da će rejting Kine pasti, što je natjeralo banku da još jednom provjeri rezultate, rekao je insajder.

Nakon ispravljanja pogreške u kodiranju i prilagođavanja, rangiranje nije palo.

Dodatni izvor nelagode dolazi iz zemalja koje Svjetskoj banci plaćaju savjete o tome kako se popeti na ljestvici. Kina, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati takve savjetničke usluge plaćaju uz naknadu, koje su u prošlosti pružali neki zaposlenici DB-a. (Korištenje službenika DB-a na ovaj način zaustavljeno je 2019.)

Neka poboljšanja performansi prkose logici. E-pošta koju je vidio The Economist sugerira da je naročito kontroverzan skok Azerbejdžana u postizanju najbolje globalne ocjene za zakonska prava u dobijanju kredita. Ukupni rezultat mu se smanjio.

Svjetska banka provodi temeljitu reviziju svojih procesa povezanih s RAS-om. Što god istraga otkrije, saga naglašava napetost između različitih uloga institucija. Banka smatra da su njezine diplomatske i istraživačke funkcije komplementarne. Kad bi samo stvari bile tako jednostavne, piše "Economist".
Facebook Twitter Print