Politika i društvo
Radnici Agencije Poslovnost protestovat će ispred Općine Centar
16.9.2020 08:19 | Indikator.ba
Radnici Agencije Poslovnost danas će sa početkom u 11 sati pred zgradom Opštine Centar održati mirni protest zbog neprovođenja mjera sudskih vlasti i onemogućavanja rada u vlastitim prostorijama.

Protesti će se, kako se najavljuje, održati na dvije lokacije i to na ulazu u Opštinu Centar od 11:00 do 13:00 sati (park kod Ali-pašine džamije) i na službenom ulazu Vlade Kantona Sarajevo (ul. Reisa Džemaludina Čauševića) u periodu 13:00-15:00 sati.

- Protesti će se održati jer tražimo hitno sprovođenje privremene sudske mjere kojom je naloženo povlačenje zaštitara agencije Gama AA sa lica mjesta i osiguravanje slobode kretanja radnicima Agencije Poslovnost, navode iz Agencije i podsjećaju da je sudska privremena mjera donesena 8. septembra i trebala je da bude provedena u roku od 24-48 sati, ali to još nije učinjeno.

Iz Agencije podsjećaju da institucije već mjesec dana nisu u stanju osigurati slobodu kretanja radnicima, koja im je narušena prvo betonskim barikadama, a potom fizičkom silom.

Betonske barikade trebala je momentalno ukloniti urbanističko-građevinska inspekcija Općine Centar budući da kompanija Brend d.o.o. s kojom je Agencija Poslovnost u sporu, ne posjeduje nikakvu dozvolu za njihovo postavljanje. Ne reaguje ni MUP koji mjesec dana dozvoljava da zaštitari slobodnim građanima zabranjuju kretanje.

- Želimo da nam općinski načelnik, koji nam se nijednom nije obratio, objasni zašto ga ne interesuju dešavanja u njegovoj općini, tristotinjak metara od njegovog ureda, gdje je neko samovoljno odlučio ugasiti firmu od osamdesetak zaposlenih radnika, upozoravaju iz Agencije Poslovnost i dodaju da su odlučili svoje nezadovoljstvo izraziti mirnim protestom jer institucije nisu bile u stanju osigurati ono što nam pripada po zakonima i konvencijama.

Između firmi Agencija Poslovnost i Brend d.o.o. postoji pravni spor koji traje nekoliko godina zbog 50-ak kvadrata u zgradi za koje Brend tvrdi da su njihovi, a agencija Poslovnost da nisu.

Zbog nepristajanja na nagodbe i vanistitucionalno rješavanje pravnih sporova, početkom pandemije firma Brend d.o.o. počela je sa povlačenjem niza neprimjerenih poteza kako bi isposlovala nagodbu.
Facebook Twitter Print