Najbolji poslovni potez
Najbolji potez u turizmu: Neum spasio sezonu odmora
25.9.2020 04:42 | Indikator.ba
Najbolji potez u turizmu u sezoni Ljeto 2020. po izboru portala Indikator.ba napravio je Neum jer je unatoč svim problemima izazvanih pandemijom virusa COVID-19 smještajne kapacitete popunio u zadovoljavajućem procentu čemu su u značajno doprinijeli domaći gosti.
To je postignuto unatoč tome da je izostao dolazak tradicionalnih gostiju i realizacija ranije sklopljenih aranžmana sa turističkim agencijama iz inostransztva. U Neumu koji se suočio sa invazijom novih gostiju niko nije ostao bez smještaja i usluge. To je rezultat dobrog rada i organizacije Turističke zajednice, hotelijera, lokalnih vlasti i svih ostalih aktera ovdašnjeg turizma.

Visoke ocjene za prihvat, smještaj gastro ponudu, zdravstvenu bezbjednost u Neumu su iskazali oni koji su prvi put u njemu proveli dio godišnjeg odmora. Neki su ovdje stigli i nenajavljeni nakon što zbog epidemioloških mjera nisu mogli otići na crnogorsko i hrvatsko primorje gdje tradicionalno ljetuju. Najavili su da će doći i iduće godine što je za Neum i njegove turističke radnike najveće priznanje.

Osim turističke zajednice Neum priznanje portala Indikator ba za najbolji potez u turizmu u sezoni ljeto 2020. godine biće uručeno i udruženjima žena Priroda i Maja Kravica iz Bratunca koja su ovaj grad promovisala kao destinaciju avanturističkog turizma i raznovrsne gastro ponude. Uz to otvorili su i stazu zdravlja dugu 22 kilometra kao priliku za provjeru zdravlja i izdržljivosti uz održavanje distance u zdravom prirodnom ambijentu.

Kreatori ovog novog turističkog proizvoda pandemiju nisu prihvatili kao otežavajuću za život i biznis već kao izazov da se novim u ovom slučaju turističkim proizvodom popularišu prirodne ljepote i aktivan život kao najbolja zaštita dobrog zdravlja.

Među kandidatima za dobijanje priznanja najbolji potez u turizmu za sezonu Ljeto 2020. godine bili su i Agencija za kulturno-povjesnu i prirodnu baštinu Jajce i Opština Srebrenik. Agencija je brojnim aktvnostima, investicijama, paketima usluga, te promotivnim aktivnostima i estetskim zahvatima ovaj grad učinila izuzetno atraktivnim za posjetu i odmor i iznova skrenula pažnju na njegovu kulturno-istorijski baštinu te posebno prirodne ljepote i sadržaje Plivskog jezera.

Srebrenik je preuređenjem nekadašnjih vojnih objekasta i započetom izgradnjom sportsko-rekrerativnog kompleksa planinu Majevicu promovisao kao novu destinaciju turizma i različitih aktivnosti u prirodnom ambijentu čije su ljepote mnogima nepoznate. Ovo će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i smanjiti depopulaciju okolnih lokaliteta.

Svečanost zakazana za 2. oktobar u organizaciji portala Indikator.ba i našeg partnera na ovom projektu Privredne komore Federacije BiH, uz podršku dm drogerie markt BiH biće prilika i za uručenje priznanja za najbolji potez u turizmu za sezonu zima 2019/2020 dobitnicima čija smo imena već ranije objavili.
To su: FIS Vitez i Pero Gudelj za početak izgradnje luksuznog hotelsko-turističkog i sportskog kompleksa na Vlašiću i Cazinjanin Muhamed Handanagić za otvaranje prvog ski-centra u ovom dijelu BiH.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print