Ekonomija
Četiri zemlje CEE napreduju bolje od ostatka Evrope
11.10.2020 13:41 | Indikator.ba
Nakon dva i pol desetljeća članstva u EU, vodeće četiri srednjoeuropske države Češka, Mađarska, Poljska i Rumunija narpeduju u odnosu na svoje vršnjake.

S uspostavljenim ključnim institucijama i ključnim reformama, CEE4 sada kapitaliziraju ono što su uhvatile za rast i imaju koristi od mladih i mršavih ekonomija.

Četiri zemlje su u procvatu posljednjih godina i ušle su u koronakrizu s većim ekonomskim zamahom od ostalih europskih zemalja, kao i solidnim finansijama.

- Čini se da su se zemlje CEE-4 sve više odvajale od performansi eurozone, snažnim rastom potaknutim snažnom privatnom potrošnjom zbog visokog realnog rasta plaća (odraz uskih tržišta rada), kao i snažne kapitalne potrošnje potpomognute velikim povlačenjem iz strukturnih fondova EU-a, navodi se u bilješci Instituta za međunarodne financsije (IIF).

Kad je započela pandemija koronavirusa (COVID-19), bilo je strah da će usporavanje u Europi povući te ekonomije natrag. EU očekuje istorijski veliko smanjenje proizvodnje 2020. godine. Ali ti se strahovi pokazuju neutemeljenima.

-CEE-4 zemlje znatno su nadmašile rast u odnosu na eurozonu posljednjih godina - za otprilike 2,5-3,0 posto tokom 2017-19. U našoj projekciji, međutim, one će doživjeti pad od preko 5,5% u 2020., dok će stvarni BDP eurozone vjerovatno pasti za 7,5%, rekao je IIF.

To ne znači da su CEE-4 zemlje uspjele ostati neozlijeđene. Ekonomska aktivnost opala je za 0,8% u prvom tromjesečju i 10,3% u drugom tromjesečju (sezonski prilagođeno), prema IIF-u.

- Uprkos dosadašnjim visokofrekventnim podacima koji ukazuju na snažan oporavak u drugoj polovici ove godine - pod pretpostavkom da trenutno narasli slučajevi COVID-19 u cijeloj regiji neće uzrokovati dugotrajni poremećaj u ekonomskoj aktivnosti - predviđamo da se proizvodnja neće vratiti na nivo prije krize do četvrtog kvartala, naveo je IIF.

- Privatna potrošnja i bruto investicije u fiksni kapital, koji su posljednjih godina postali glavni pokretači snažnog rasta BDP-a CEE-4, vjerovatno će i dalje pridonositi oporavku proizvodnje do 2021. godine, što bi također trebalo biti podržano oporavkom izvoza.

Snažna privatna potrošnja jedan je od glavnih pokretača rasta među četvoricom i pomaže im u prevladavanju vanjskih šokova u ekonomiji dok europska ekonomija generalno usporava.
Facebook Twitter Print