Ekonomija
Espresso iz Dervente piju i Italijani
12.10.2020 09:25 | Indikator.ba
Uprkos pandemiji virusa korona BiH je za osam mjeseci ove godine uspjela da izveze kafu vrijednu 8,9 miliona maraka, što je za 2,7 miliona KM više u odnosu na isti period lani, a da je ovaj domaći proizvod sve više na cijeni u inostranstvu, potvrđuje i podatak da se espreso iz Dervente pije i u Italiji, piše Glas Srpske.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, od januara do kraja avgusta ove godine BiH je izvezla 1,07 miliona kilograma kafe, dok je u istom periodu lani u inostranstvo plasirala 764.526 kilograma tog proizvoda.

S druge strane, uvoz je smanjen, pa je, kako navode u Komori, za osam mjeseci ove godine BiH uvezla 14,4 miliona kilograma kafe vrijednosti 54,1 milion maraka, dok je u istom periodu lani na domaće tržište stigao 15,1 milion kilograma kafe vrijednosti 60,2 miliona maraka.

Vlasnik trgovačkog lanca “Frukta trejd” iz Dervente Duško Reljić kaže da ova kompanija izvozi espreso kafu u Srbiju i Italiju, ali da su to za sada male količine.

– Izvozili bismo više, ali se ne isplati, jer BiH nije napravila dobar zakon. Kada uvezemo sirovinu, uplatimo akcizu, a kada izvozimo kafu, neće da nam vrate novac uplaćen za to – rekao je Reljić.

On smatra da bi plasman kafe bio daleko veći kada bi BiH vraćala akcizu, jer to na svim drugim proizvodima rade, a na kafi ne. Reljić ističe da sirovinu za svoj proizvod “RD kafa” uvozi iz Indije, Brazila i Trsta.

Direktor pržionice kafe "Minea" iz Gradiške Momčilo Banjac rekao je da je pandemija smanjila promet domaće kafe od pet do deset odsto, ali da je promet espreso kafe smanjen i do 40 odsto.

– Uvozimo sirovinu preko luka Trst i Kopar. Našu kafu plasiramo na području banjalučke regije. Nekada ranije izvozio sam za austrijsko tržište. Uvozio sam sirovu kafu, dorađivao pa plasirao tamo i to se isplati ukoliko imate u inostranstvu firmu koja kupi sirovu kafu i pošalje vam je na doradu, a vi onda vratite gotov proizvod. U tom slučaju nema akciza ni dodatnih troškova, to je u stvari lon posao – pojasnio je Banjac, navodi Glas Srpske.
Facebook Twitter Print