Ekonomija
Zbogom Libor, dobrodošao RFR
14.10.2020 11:54 | Indikator.ba
Unatoč golemim izazovima izazvanim pandemijom koronarvirusa, finansijska tržišta nastavljaju se pripremati za historijski trenutak: od kraja sljedeće godine bezrizične stope (RFR) zamijenit će Londonsku međubankovnu kamatnu stopu (LIBOR) za izračun kamatnih stopa.

Nekada izuzetno popularan, LIBOR, koji je podupirao finansijske ugovore s približno 350 biliona američkih dolara, dospio je u središte pažnje 2012. godine nakon što su se pojavili dokazi da su neke od najvećih svjetskih banaka lažno napuhavale ili deflacionirale svoje stope kako bi profitirale na trgovini ili kako bi dale zdraviju sliku o njihovom kreditnom kvalitetu.

Te manipulacije dovele su do toga da su finansijski regulatori širom svijeta izrekli novčane kazne u iznosu od preko 9 milijardi američkih dolara i revidirali osnovu izračuna LIBOR-a, osmišljenu kako bi proces učinili objektivnijim i minimalizirali rizik od uplitanja.

Regulatori i industrijske grupe iz različitih jurisdikcija od tada preporučuju usvajanje prekonoćnih RFR-a, nudeći snažnu alternativnu stopu usidrenu na dovoljno likvidnom tržištu kojim se trguje. RFR-ovi su unatražne prekonoćne stope, na temelju stvarnih podataka o transakcijama.

Prijelaz na dnevno složene RFR-ove promjena je paradigme, gdje će uspoređivanje i kombiniranje mnoštva stopa uzetih svih dana u relevantnom razdoblju u kojem je takva stopa objavljena zamijeniti jedno promatranje kamatne stope na ekranu na početku kamatnog razdoblja.

Budući da se dnevni RFR obično objavljuje na kraju dana ili na sljedeći dan na koji se odnosi, to zahtijeva "povratnu informaciju" ili odgodu plaćanja na kraju razdoblja kamate kako bi se osiguralo da se dospjele kamate mogu izračunati i platiti na vrijeme.
Facebook Twitter Print