Život i umjetnost
Pranje novca: Zašto vas vaša banka pita?
14.10.2020 17:24 | Indikator.ba
Kad otvorite račun, banka prvo želi znati ko ste i zašto želite račun. Čemu sva ova pitanja, budući da nemate zločinačke namjere? Vaša je reakcija razumljiva. Trebali biste znati da na taj način banka štiti naše društvo.

Lažni novac koji se opere ili završi u rukama terorista, a da to niko ne primijeti, svi to želimo izbjeći, zar ne? U brošuri Febelfina "Borba protiv pranja novca: znate li zašto vam vaša banka postavlja pitanja?" nude se saznanja kako napraviti promjenu davanjem traženih podataka.


Otvarate račun: koje su informacije potrebne vašoj banci?

Banka će prikupiti vaše podatke putem vaše osobne iskaznice. To će im odmah pružiti mnogo podataka: vaše prezime, ime, datum i mjesto rođenja, kao i mjesto prebivališta. Za tvrtke će se dodati i druge informacije, poput mjesta njihovog sjedišta.

Osim toga, banka vas može pitati zašto želite otvoriti ovaj račun i odakle dolazi novac koji ćete tamo staviti. Sve ove informacije omogućit će joj da izradi vaš korisnički profil.

Zašto me pitaju?

Ne bojte se ako banka želi (ponovno) pročitati vašu osobnu iskaznicu ili ako vam postavi pitanje o datoj transakciji.
Banka vas posebno ne cilja. Po zakonu je potrebno dobro poznavati sve svoje klijente i provjeriti jesu li određene transakcije normalne u skladu s vašim profilom klijenta. Stoga slijedi standardne sigurnosne postupke i mora ih redovito ponavljati.
Jer nažalost činjenica je: novac održava ekonomiju, ali ponekad se koristi i za finansiranje kriminalnih radnji ili za pranje lažnog novca.

Zašto bih trebao dijeliti ove podatke?

Jamčite sigurnost svog bankovnog računa i svojih transakcija: ovo je prioritet banke. Ako zna ko ste, može brzo djelovati. Osim toga, ove informacije pomažu banci da otkrije, istraži i - ako je potrebno - prijavi sumnjive transakcije vlastima.

Štoviše, možete biti sigurni: banka brine o svim vašim podacima. Potpuno su sigurni i vaša je privatnost u potpunosti zajamčena. U redovitim razmacima banka će ih ponovno tražiti kako bi ih održavala u toku. Podaci za kontakt su se promijenili (npr. zbog selidbe)? Ako je to slučaj, ne zaboravite spontano obavijestiti svoju banku.

A sada obrnuto: imate li pitanja za banku?

Ne ustručavajte se pitati "zašto". Vaš će vam bankar rado dati dodatna objašnjenja.
Facebook Twitter Print