Ekonomija
Hrvatski BDP pašće manje nego što se očekivalo
15.10.2020 17:23 | Indikator.ba
Hrvatska ekonomija će se ove godine smanjiti za 8% zbog pandemije koronavirusa i s tim povezanog pada prihoda od turizma, priopćila je središnja banka zemlje revidirajući svoju julsku prognozu od 9,7% pada bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Sljedeće godine ekonomija će se oporaviti sa rastom od 5,2%, što je sporije od julske prognoze o rastu BDP-a od 6,2%, naveo je HNB u izjavi kasno u srijedu.

Projekcije se temelje na pretpostavci da trenutna epidemiološka situacija neće zahtijevati značajno pooštravanje mjera socijalnog udaljavanja, što bi moglo imati negativan utjecaj na ekonomsku aktivnost. Ipak, zbog mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije u nedostatku učinkovitih medicinskih rješenja, rizici za prognoze i dalje prevladavaju, rekao je HNB.

Očekuje se ubrzanje inflacije na 1,1% u 2021. sa 0,2% u 2020.

- Unatoč povoljnim trenutnim projekcijama u odnosu na očekivanja iz jula, prihodi od turizma će se značajno smanjiti 2020. godine, što će negativno utjecati na višak tekućeg i kapitalnog računa, koji bi se ove godine mogao malo smanjiti na 3,7% BDP-a, a isti nivo viška očekuje se i sljedeće godine, navela je središnja banka.

Stanje tekućeg i kapitalnog računa podržavat će sve veći priljev finansiranja iz EU-a, što će također podržati investicijsku aktivnost u Hrvatskoj i olakšati Vladi finansiranje vanrednih troškova.

U takvom makroekonomskom okruženju HNB će zadržati ekspanzivni karakter svoje monetarne politike, što će pridonijeti očuvanju povoljnih uvjeta finansiranja usred očekivanog relativno malog rasta kreditiranja od strane lokalnih banaka.

Ranije ovog mjeseca Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je svoju prognozu ekonomskog pada Hrvatske za 2020. godinu na 9%, dok je projekciju rasta za iduću godinu nadogradio na 6,0%, sa prethodno predviđenog rasta BDP-a od 4,9%.
Facebook Twitter Print