Politika i društvo
U Sarajevu obnovljena prva stambena zgrada na zapadnom Balkanu uz podršku EBRD-a
16.10.2020 12:15 | Indikator.ba
Četvrt Džidžikovac nalazi se u srcu starog gradskog jezgra glavnog grada Bosne i Hercegovine Sarajeva. Među zgradama izgrađenim u raznim stilovima iz druge polovice 19. stoljeća stoji prva stambena zgrada na zapadnom Balkanu koja je obnovljena uz pomoć EBRD-a.

Jedan od najvećih izazova s ​​kojima su se stanovnici zgrade suočavali u prošlosti bio je ugodan boravak i držanje njihovog računa za električnu energiju niskim tokom zimskih mjeseci kada temperature padnu na oko -20 Celzijevih stupnjeva.
Stanovnici zgrade uživaju u zelenom dijelu grada. Međutim, to također znači brže propadanje zgrade.

- Grane drveća naslonjene su na pročelje zgrade, usmjeravajući kišnicu prema njoj i oštećujući je, objašnjava Miralem Mizet, jedan od stanovnika. - Bilo nam je hladno tokom zimskih mjeseci, jer je zgrada bila stara s propuhim prozorima."

Dobivanje odobrenja za obnovu cijele privatne stambene zgrade može biti izazov. Pravno, zgrada mora imati predstavnika koji će govoriti u ime stanara prije nego što se zajam može osigurati.

- Izabran sam da predstavljam stanare svoje zgrade i uspio sam organizirati svih sedam stanara, uglavnom umirovljenika, da prihvate zajam i da se prijave za finansiranje iz GEFF-a, objašnjava gospodin Mizet. To nije bio lak zadatak; bilo je potrebno vrijeme i razumijevanje zakona.

Stanovnici su uložili 34.000 eura u obnovu zgrade i postavili novu toplinsku izolaciju i energetski učinkovite prozore, uz potporu EBRD-ovog Fonda za finansiranje zelene ekonomije (GEFF).

Postrojenje podržavaju Europska unija, Investicijski okvir za zapadni Balkan i austrijsko savezno Ministarstvo finansija. Sarađujući s partnerskim bankama, GEFF posuđuje vlasnicima kuća koji žele ulagati u poboljšanja kuća u energetskoj učinkovitosti.

- Ovo je prvi put da je tvrtka za obnovu koja je radila na projektu dobila upit za izolaciju stare stambene zgrade, objašnjava Mizet.

Do ovog projekta tvrtka se bavila samo izolacijom javnih zgrada i stekla dragocjeno iskustvo koje može podržati slične projekte u budućnosti.
Facebook Twitter Print