Politika i društvo
Vlada FBiH raspodijelila 90 miliona KM pogođenim sektorima
16.10.2020 14:46 | Indikator.ba
Vlada Federacije BiH donijela je danas Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, za čiju je provedbu u federalnom budžetu osigurano 90 miliona KM i raspoređena na razdjele resornih ministarstava.

- Federalnom ministarstvu okoliša i turizma raspoređeno 30 miliona KM za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru, Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija 20 miliona KM za pomoć ovom sektoru, Federalnom ministartsvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 10 miliona KM za pomoć poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije 30 miliona KM za pomoć izvoznim privrednim društvima, rekao je Novalić nakon sjednice Vlade.

Kazao je da se Uredbom namjeravaju osigurati podrške likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima, očuvanje radnih mjesta, te osiguranje hitno potrebne podrške i održavanje konkurentnosti u izvozno orijentiranim sektorima.

- ''''Imamo jasne pokazatelje koje su oblasti u ekonomskom i zdravstvenom smislu pretrpjele najveću štetu. Tu spadaju promet i komunikacije, turizam, izvozna industrija, poljoprivreda koje jednostavno neće moći preživjeti zimu bez naše potpore, rekao je Novalić.
Dodao je da je definirano da 40 posto potencijala od pomenutih 90 miliona KM ide na osiguranje radnih mjesta.
To znači ako turizam ima na raspolaganju 30 miliona KM onda je 12 milionaKM rezervirano za očuvanje radnih mjesta, a ostatak za tekuće poslovanje.

Finansijska pomoć korisnicima će se dodjeljivati na temelju općih uvjeta i specifičnih kriterija za svaki sektor u okviru resornih ministarstava do kraja godine.
Korisnici pomoći neće moći smanjivati broj radnika do 31. decembra 2020. godine u odnosu na broj zaposlenih 30. septembra 2020. godine, izuzev korisnika u oblasti aerodroma i željezničkog prometa, te javnih poštanskih operatera.
Facebook Twitter Print