Politika i društvo
Prva pravosnažna presuda za "švicarce": Vraća se preplaćena kamata
16.10.2020 14:56 | Indikator.ba
Udruženje "Franak" u Hrvatskoj objavilo je da je donesena prva pravosnažna presuda o ništavost kredita u švicarskim francima.

- Županijski sud u Varaždinu je, prema javno objavljenim podacima, presudom Gž-115/2020 odbio 17. septembra 2020. žalbu banke, te potvrdio presudu Opštinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno kako su ništava dva ugovora o kreditu u švicarcima, prenosi portal Index.

Osim utvrđene ništavosti, sud je dosudio tužitelju i 187.000 kuna preplaćenih kamata. Naime, tužitelj nije tražio kompletan novčani iznos na koji ima pravo na temelju ništavosti ugovora, jer je tako izbegao potencijalne velike troškove, pa će novom tužbom zatražiti ostatak novca koji banka mora da mu plati na temelju apsolutne ništavosti cijelog ugovora.

Temeljni razlozi za utvrđenje ništavosti ugovora prema presudi Opštinskog građanskog suda u Zagrebu bili su sljedeći: ništavan je glavni predmet ugovora, a to je valuta kredita CHF; ništavna je cijena kredita, a to je kamatna stopa koja se mijenjala samovoljnom odlukom banke; ugovor je sagledan kao cjelina, te su ta dva bitna sastojka ugovora u kombinaciji s anuitetnom otplatom kredita uzrokovala znatnu neravnotežu prava i obaveza, sve na štetu tužitelja.

- Očekujemo da se u sljedećih godinu dana konačno razriješe sva preostala pravna pitanja u slučaju franak, prije svega to je pitanje ništavosti ugovora, kao i pitanje restitucije za konvertovane kredite, objavilo je Udruženje "Franak".
Facebook Twitter Print