Politika i društvo
BiH oslobođena izvještavanja Moneyvala o usklađivanju sa AML standardima
16.10.2020 16:22 | Indikator.ba
Bosna i Hercegovina je na plenarnoj sjednici Komiteta eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) koja je održana od 14. do 19. septembra oslobođena obaveze izvještavanja o usklađenosti sa standardima u toj oblasti.

Potvrdio je to za Fenu zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nezir Pivić koji je ujedno i šef Delegacije Bosne i Hercegovine pri MONEYVAL-u.

Oslobađanje BiH od obaveze izvještavanja prema MONEYVAL-u je uslijedilo nakon što je BiH donijela podzakonske akte u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma kojima je adresirala nedostatke u vezi Posebne preporuke III i dodatno uskladila svoje zakonodavstvo s međunarodnim standardima u toj oblasti – dodao je Pivić.

Delegacija Bosne i Hercegovine je podnijela i branila Izvještaj o napretku po osnovu 4. kruga ocjene za Bosnu i Hercegovinu iz 2015. godine.

Podneseni izvještaj je sadržavao napredak postignut u pogledu primjene međunarodnih i domaćih restriktivnih mjera u vezi terorizma, ali i napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila od 2015. godine do danas u oblasti primjene mjera za sprečavanje pranja novca i finasiranja terorizma.

Uzimajući u obzir napredak kojeg je Bosna i Hercegovine ostvarila, Plenarna sjednica MONEYVAL-a je odobrila izlaz Bosni i Hercegovini iz obaveze daljnjeg izvještavanja usklađivanja s međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

Ovo je veliki uspjeh Delegacije Bosne i Hercegovine pri MONEYVAL-u i Bosne i Hercegovine s obzirom da takav status, nepostojanje obaveze izvještavanja, Bosna i Hercegovina nije imala od kada je postala član MONEYVAL komiteta 2002. godine – istaknuo je Pivić.

Taj status Bosna i Hercegovina će imati do petog kruga izvještavanja, koji se očekuje 2023. godine.
Facebook Twitter Print