Politika i društvo
Na zemljištu bivše Hepokove vinarije ponovno će niknuti vinogradi
17.10.2020 05:13 | Indikator.ba
Gradsko vijeće Ljubuški u petak je donijelo Odluku o pokretanju postupka o dodjeli koncesija za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području grada Ljubuškog. Riječ je o 349.700 metara kvadratnih od ukupno 140 hektara zemljišta bivše Hepok vinarije.

Odluci Gradskog vijeća prethodila je Odluka Vlade Županije Zapadnohercegovačke o davanju suglasnosti Gradu Ljubuškom za dodjelu koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području grada Ljubuškog. Naime, Županija Zapadnohercegovačka je nositelj prava posjeda zemljišta bivše Hepok vinarije.

Ministar finansija i dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević koji je obnašao dužnost predsjednika OV Ljubuški u periodu 2012.-2015. godine kada je i pokrenuta inicijativa o povratku spomenutog zemljišta, ističe važnost usvajanja ove Odluke za Grad Ljubuški.

-Epilogu je prethodila pravomoćna sudska presuda iz travnja ove godine kojom su stvoreni preduvjeti kako bi se ovaj najplodniji dio ljubuškog polja, nakon višegodišnje zapuštenosti, konačno priveo svrsi. Vlada ŽZH je dala suglasnost Gradu Ljubuški za dodjelu koncesija na ovom zemljištu te me kao člana Vlade, ali i Ljubušaka, posebno veseli kako će se na tom prostoru ponovno stvarati nova vrijednost, krajobrazno oplemeniti zapadni ulaz u Ljubuški te i na simboličnoj razini "vratiti dite materi", jer Ljubuški je ishodišna točka razvoja vinogradarstva i vinarstva u BiH, zaključio je Kraljević.

Odluka Gradskog vijeća je tek prva faza projekta koji bi u konačnici Ljubuškom trebao vratiti svih 140 hektara zemljišta bivše Hepok vinarije, te potvrđuje jako dobru suradnju između predstavnika gradskih i županijskih vlasti.
Facebook Twitter Print