Politika i društvo
Slabi rezultati makedonskog "Vikenda bez PDV-a"
17.10.2020 05:50 | Indikator.ba
Građani Makedonije su prošli vikend potrošili oko 10 miliona eura na proizvode bez PDV-a u sklopu Vladine akcije "Vikend bez PDV-a".

Za kupljene domaće proizvode putem skeniranih računa građanima će se vratiti više od milion i pol eura.
Proteklog vikenda proizvode je kupilo oko 204 hiljade građana.

Rezultati akcije su, prema izvještajima makedonskih medija ispod očekivanja.

- Budući da je siromaštvo na prvom mjestu, ljudi štede novac čak i ako im vratite 18 posto kažu da ću kupiti ono što trebaju. Promet se povećao negdje do 5 puta, negdje i do tri puta, ovisi na koje proizvode je novac potrošen, istaknuo je premijer Zoran Zaev.

Premijer Zaev je, odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li biti još jedan vikend bez PDV-a, odgovorio da će to ovisiti o prijedlozima građana. Očekivanja vlade bila su da će se za vikend bez PDV-a ostvariti promet od 170 miliona eura, a vratiti 17 miliona eura.

"Vikend bez PDV-a" je jedna od vladinih antikriznih mjera koja je omogućila građanima te zemlje da kupuju domaće proizvode i usluge, kao i IT opremu, na koje će im biti vraćen u cjelosti iznos PDV-a.

Svaki građanin će dobiti povrat PDV-a za ukupni promet napravljen tokom tri dana vikenda u iznosu do 30.000 makedonskih denara, odnosno oko 500 eura.
Facebook Twitter Print