Život i umjetnost
Revolucija: Reciklažni stroj H&M-a od stare odjeće izrađuje novu
17.10.2020 06:07 | Indikator.ba
Švedska tvrtka H&M predstavila je novi stroj za recikliranje koji će u svojim trgovinama moći za pet sati reciklirati staru odjeću u novu.

H&M je početkom ove sedmice u jednoj od svojih trgovina u Stockholmu predstavio novi stroj za recikliranje nazvan Looop, koji stari komad odjeće pretvara u novi.

Potrebno je pet sati recikliranja, prvo očistite stari komad, izrežite ga na mala vlakna, stvorite novu pređu, a zatim šivate ili pletete novi komad odjeće. -
- Preradimo se i stvorimo bolju budućnost mode. Vaša neželjena odjeća više nikada neće biti otpad, od sada će biti izvor, rekao je H&M na predstavljanju novog stroja.

Looop je dio H&M-ovog širokog plana korištenja rabljene i odbačene odjeće kako bi moda postala održivija.

Pascal Brun, voditelj odjela za održivost, istaknuo je da se trenutno manje od jedan posto odjeće reciklira sa stare na novu.
- Stalno istražujemo nove tehnologije i inovacije koje bi mogle pomoći transformirati modnu industriju, istovremeno nastojeći smanjiti ovisnost o drugim izvorima, objasnio je dodajući da je uz svaku takvu inovaciju, poput stroja za recikliranje, angažman kupaca izuzetno važan.
-Ovo je presudno ako želimo postići prvu promjenu, tako da jedva čekamo vidjeti kakvu će im inspiraciju donijeti Looop.

Njihov je stroj također prilično ekološki jer mu za rad ne trebaju voda ili hemikalije, što znači da je ekološki prihvatljiviji nego da je odjevni predmet izrađen od nule bez njegove pomoći. Tokom postupka, međutim, za dovršavanje odjeće mora se dodati još malo materijala.

Članovi H&M kluba vjernosti mogu gledati Looop-a kako od stare odjeće izrađuje novi za nešto manje od deset eura, a nečlanovi će za to morati izdvojiti oko 14 eura.
Facebook Twitter Print