Kompanije i tržišta
Kolektor u Prijedoru zvanično počeo s radom
17.10.2020 12:11 | Indikator.ba
U prijedorskoj industrijskoj zoni "Celpak" zvanično je počelo da radi preduzeće za proizvodnju komutatora "Kolektor" iz Slovenije.

Direktor prijedorskog "Kolektora" Predrag Zorić pojasnio je da je ovo preduzeće proizvodnju u gradu na Sani pokrenulo krajem 2018. i početkom 2019. godine.
- Danas imamo stabilnu proizvodnju komutatora. Zaokružili smo proizvodni proces koji smo planirali, prve količine komutatora već idu odavde i imamo gotove proizvode koji se direktno iz Prijedora šalju na tržišta širom svijeta, istakao je Zorić.

On je dodao da je pored proizvodnje, dodatni dio ovog preduzeća razvoj trening centra za alatničare koji je dio zajedničkog projekta sa GIZ-om.
- Radili smo mnogo na novom zanimanju alatničar i to je verifikovano od Ministarstva prosvjete i Republičkog pedagoškog zavoda. Zajedno sa Mašinskom školom obezbijedili smo uslove da se upiše prva generacija od 24 alatničara, to smo sebi uzeli za obavezu da krenemo sa prvom generacijom po svim principima obrazovanja koji vrijede u drugim evropskim zemljama, što podrazumjeva primjenu digitalizacije i ostalog što se može primjeniti u obuci, rekao je Zorić.

On je dodao da će đaci tokom prve godine školovanja posjećivati "Kolektor" sa ciljem da uobliče znanja koja steknu u školi, a da će već od druge godine krenuti njihova obuka u preduzeću.

"Kolektor" je na površini od 2.750 kvadrata od čega je 1.000 pod komutatorskim programom, a ostalo je rezervisano za alatnicu i mašinogradnju. Ovdje su trenutno zaposlena 43 radnika od kojih je osam sa visokom stručnom spremom. Zorić poručuje da "Kolektor" ima do 2025. godine planove za razvoj u Prijedoru.

- Nova situacija na svjetskom tržištu donijela je zaokret i više će se razvijati alatničarstvo što je u principu dobro za grad Prijedor, jer to je nova tehnologija i prije ćemo doći do modernijih tehnologija koje su rame uz rame sa tehnologijama u svijetu, istakao je Zorić..

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je u petak posjetio ovo preduzeće je rekao da zbog pandemije virusa korona vlasnici "Kolektora" iz Slovenije nisu mogli da prisustvuju zvaničnom početku rada ovog preduzeća u Prijedoru. Dodao je da se očekuje da će 2021. godine "Kolektor" početi izgradnju i druge hale te zaposliti nove radnike.
Facebook Twitter Print