Politika i društvo
Nalazište prirodnog plina u Crnom moru veće nego što se mislilo
18.10.2020 05:15 | Indikator.ba
Glavno nalazište prirodnog plina koje je Turska otkrila ljetos u Crnom moru veće je nego što se isprva mislilo, rekao je u subotu predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U augustu je Ankara objavila da je otkrila najveće nalazište prirodnog plina u svojoj istoriji, procijenivši vrijednost pronađene količine "plavog zlata" na 320 milijarda kubičnih metara, piše Hina.

-Ondje je dodatnih 85 milijarda kubičnih metara, tako da rezerve prirodnog plina sada iznose ukupno 405 milijarda kubičnih metara, rekao je Erdogan na brodu za bušenje plina Fatih (Osvajač) koji plovi Crnim morem.

Potvrdio je da će opskrba turskih domova tim plinom započeti 2023. godine. Njegova najava je uslijedila u trenutku kad se Turska pojačano trudi da se plasira kao regionalni energetski autoritet te da smanji ovisnost zemlje o uvozu prirodnog plina, što negativno utječe na njenu krhku ekonomiju.

Turska godišnje potroši između 45 i 50 milijardi kubičnih metara prirodnog plina, a gotovo ga u cijelosti uvozi, najviše iz Rusije. Po podacima regulatornog tijela za tržište energije (EPDK) to ukupno iznosi oko 11 milijarda eura.

Paralelno s istraživanjima u Crnome moru, Ankara je pojačala i inicijative u istočnom Sredozemlju, gdje je otkriće golemih rezervi prirodnog plina posljednjih godina potaknulo apetite svih priobalnih država.
Facebook Twitter Print