Život i umjetnost
Rumunski robot ubija koronavirus UV svjetlom
20.10.2020 13:03 | Indikator.ba
Autonomni robot pod nazivom Victor, koji ubija patogene mikroorganizme, uključujući koronavirus, koristeći UV-C zračenje, bori se protiv pandemijskog koronavirusa u velikoj bolnici u Bukureštu.

Još je robota poput Victora na putu prema lokalnim zdravstvenim ustanovama, jer proizvođač Modulab pojačava proizvodnju.

Zahvaljujući savjetodavnom projektu kojeg podržavaju EBRD i Europska unija, sastavljanje robota sada traje samo jedan dan u usporedbi s gotovo 14 dana ranije.

Tim Modulaba eksperimentira s naprednom tehnologijom više od 15 godina, a više od 60 jedinstvenih prototipova zaživjelo je u laboratoriju tvrtke. U posljednje četiri godine braća Paul i Matei Popescu usmjerili su svoju tehnološku kreativnost na robotiku, razvivši široku paletu industrijskih, humanoidnih i kolaborativnih robota.

U početku su dizajnirali autonomni robot za svakodnevne, industrijske scenarije - njegova sposobnost navigacije u složenim okruženjima i izbjegavanja prepreka čini ga savršenim za čišćenje ili nošenje rezervnih dijelova. Međutim, 2020. robotu i njegovim tvorcima dala je novu i herojsku svrhu u životu.

- Znali smo da moramo brzo djelovati, kaže Ioana Calen-Popescu, suvlasnica i izvršna direktorica Modulaba. - Svijet je išao prema krizi kakvu nikada prije nismo vidjeli, a mi smo imali tajno oružje koje je moglo, doslovno, razlikovati život i smrt.

Kako je pandemija koronavirusa zahvatila svijet u martu, Modulab je redizajnirao robota i ubrzao njegov razvoj kako bi bolnicama u Rumuniji pružio prijeko potrebno oružje protiv virusa. Dodavanjem snažnih ultraljubičastih C-svjetiljki na robotsku platformu, tvrtka je stvorila uređaj koji može dezinficirati površinu od 20 m2 za oko 10 minuta, uključujući odjeću i opremu - sve što ultraljubičasto svjetlo može doseći. Zbog svoje 5-satne autonomije i značajke daljinskog upravljanja, robot ima prednost što se može kretati bez uključivanja bolničkog osoblja, čime štiti ljudski život.

Prvi robot u bukureštanskoj univerzitetskoj bolnici dobio je ime Victor, po rumunskom bakteriologu Victoru Babesu, jednom od utemeljitelja moderne mikrobiologije. Velika lokalna banka kupila je Victora od Modulaba po proizvodnim troškovima i donirala ga bolnici. Uskoro će i drugi roboti stizati u bolnice diljem zemlje i šire, kao i u poslovne zgrade, hotele i druge ustanove kojima je potrebna pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Uz podršku Europske unije u okviru Obzora 2020, Modulab se sada može brže i bolje uključiti u borbu protiv pandemije. EBRD je pomogao tvrtki da sarađuje s rumunskim savjetnikom, Advanced Thinking, kako bi optimizirala poslovanje, standardizirala procese i povećala proizvodnju. Na kraju savjetodavnog projekta, tvrtka je postigla impresivno smanjenje vremena sastavljanja robota. Proizvodna površina također je smanjena s 1.000 m2 na 105 m2, nakon optimizacije prostora, opreme i faza montaže.

- Kada radite u istraživanju i razvoju, vrlo je teško standardizirati procese, kaže Ioana Calen-Popescu.- „Mi smo tim usmjeren na tehnologiju, slobodnog stila, pa je ovaj projekt bio upravo ono što smo trebali za organizaciju u tako ključnom trenutku. Koronavirus je još uvijek globalna prijetnja, ali naš je robot dobio CE oznaku i sada moramo usmjeriti proizvodnju kako bismo udovoljili sve većoj potražnji širom svijeta.
Facebook Twitter Print