Život i umjetnost
Vogošća četvrti grad u BiH sa Next bike biciklima
20.10.2020 13:33 | Indikator.ba
Od danas građani Vogošće mogu koristiti javna bicikala u Vogošći. Radi se o sistemu Next bike koji je do sada uspješno implementiran u Sarajevu, Zenici i Banjoj Luci.
Vogošća tako postaje četvrti grad u Bosni i Hercegovini koji će imati ovakav sistem. Puštanjem u rad sistema javnih bicikala, Vogošća će se uvrstiti na svjetsku mapu Nextbike-a.

- Javni bicikli su se pokazali kao idealno prevozno sredstvo.Ovaj projekt donosi brojne benefite lokalnoj zajednici, kao što su očuvanje okoliša, jačanje svijesti o zdravom načinu života, jačanje turističke ponude i brojne druge. Sistem javnih bicikala bit će dostupan svima. Koristeći ponuđenu aplikaciju građani Vogošće će moći upotrebljavati javne bicikle na način da ih, uz minimalnu naknadu, preuzmu na jednom punktu i ostave na drugom, rekao je načelnik Smajić.

Postavljeno je 30 bicikala nove generacije, koji imaju GPS praćenje i smart lokot za zaključavanje, a bit će raspoređeni na 7 lokacija u urbanom području.

Registracija i najam bicikala vrši se putem mobilne aplikacije, a registrovani korisnik može vršiti najam Nexbike bicikla bilo gdje u svijetu.

Vrijednost projekta je iznosila oko 58.000 KM, sredstva je obezbijedila Općina Vogošća.
Facebook Twitter Print