Tržište kapitala
Prvo izdanje socijalnih obveznica EU privuklo rekordnih 233 milijarde eura
21.10.2020 06:11 | Indikator.ba
Prvo izdanje takozvanih socijalnih obveznica Europske unije dobilo je narudžbe za više od 233 milijarde eura - što je rekord za eurozonu.

Izgleda da će blok prikupiti 10 milijardi eura od prodaje desetogodišnjih obveznica putem banaka, rekli su za Bloomberg poznavatelji. Samo to je povećalo narudžbe na više od 145 milijardi eura, što je najveća prodaja u Europi.

EU također izdaje 7 milijardi eura 20-godišnjih obveznica.

Ulagače privlači dobit jer se dug s kreditnim rejtingom "AAA" ne javlja svaki dan. Istodobno, socijalne veze - gdje se prihod koristi za društveno dobro skupine ljudi - dio su najbrže rastućeg održivog finansiranja.

Izdanje, koje je ujedno i prvo zajedničko izdavanje obveznica država članica otkako se blok složio o svom programu spašavanja, mora da obezbijedi sredstva za podršku radnim mejstima

- Te obveznice očito su se nestrpljivo iščekivale i ta izdanja samo pojačavaju zaključak da u ovom trenutku postoji velika potražnja za obveznicama, rekao je Jan von Gerich, glavni strateg Nordea Bank Abp.

Potražnja za obveznicama ove je godine dosegla vrhunac u mnogim dijelovima Europe. Prethodni rekord u pojedinačnoj prodaji pripao je Italiji s narudžbama vrijednim 107 milijardi eura za desetogodišnje obveznice izdane u junu.

EU je angažirao Barclays Plc, BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG, Nomuru i UniCredit SpA kao nadzorne banke.

Sindikat se nada prodati onoliko socijalnih obveznica koliko je do sada izdao širom svijeta kako bi podržao program poticanja zapošljavanja Sure. Istodobno, tržište nastavlja rasti - četiri puta od početka godine na preko 72 milijarde dolara. Također se očekuje da će EU biti tržišni lider na tržištu zelenih državnih obveznica, a planira početi s prodajom 225 milijardi eura sljedeće godine.

- U osnovi, možda su već završili program Sure, rekao je Pete Christiansen, glavni strateg u Danske Bank A/S.
Facebook Twitter Print