Politika i društvo
Lani više od 11 miliona: Ko gubi a ko profitira od takse sa sarajevskog aerodroma
24.10.2020 05:15 | Indikator.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o obustavljanju takse po odlaznom putniku sa Sarajevskog aerodroma za razvoj zračnog prometa do 31.12.2021. godine.

Ukidanje ove naknade trebalo bi rezultirati smanjenjem cijena avionskih karata na zadovoljstvo putnika, kao i aviokompanija koje saobraćaju sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Taksa je uvedena na osnovu odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 2005. godine s ciljem razvoja civilnog vazduhoplovstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, a primjenjivala se samo na kompanije koje posluju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Naknada od 10 eura po odlaznom putniku sa sarajevskog aerodroma korištena je uglavnom za rekonstrukciju i razvoj još dva aerodroma u Federaciji Bosne i Hercegovine (mostarski i Međunarodni aerodrom Tuzla). Prošle godine je sarajevski aerodrom naplatio 11.272.191 KM pomenutog poreza, navodi blog flyingbosnian.

Ironično je da glavni aerodrom u zemlji ubire ovaj porez samo da bi podržao Zračnu luku Mostar, koja je djelomično u vlasništvu strane kompanije - Zračne luke Zagreb. To takođe korenspondira sa aerodromom Tuzla, koji podržava stranu aviokompaniju Wizz Air, sa ogromnim popustima za rad aerodroma sredstvima prikupljenim na aerodromu Sarajevo, navodi ovaj blog.
Facebook Twitter Print