Kompanije i tržišta
Holanđani kupuju IPM Klima Grupu: Radna mjesta u regiji sačuvana
24.10.2020 05:34 | Indikator.ba
Holandska porodična kompanija Orange Climate preuzela je IPM Klima Grupu iz Slovenije u vlasništvu švedske firme Lindab, čime je sačuvano 212 radnih mjesta u Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

IMP Klima Grupa suočila se sa likvidacijom, nakon što je tu kompaniju iz Godoviča, švedska kompanija u čijem je vlasništvu - namjeravala da zatvori. Ali, zahvaljujući preuzimanju od holandske kompanije, koje se dogodilo prije nekoliko dana, sačuvaće klijente, ugovore i radna mjesta, piše Telegraf.

Švedski Lindab je početkom jula objavio da namjerava da zatvori kompaniju. Preuzeo je 2015. godine od industrijskog konglomerata Hidrija, međutim, zbog jake tržišne konkurencije i višegodišnjih gubitaka, riješio je da stavi ključ u bravu. Ipak, sredinom septembra pojavila se ponuda holandske kompanije.

Vlasnik Henk Vilijem van Dorp poručio je zaposlenima da će se nastaviti uobičajena proizvodnja i da očekuje jačanje položaja kompanije na stranim tržištima. Za novog izvršnog direktora kompanije postavljen je nekadašnji direktor prodaje Miha Mendard.
Facebook Twitter Print