Ekonomija
Troškovi proizvodnje električnih i automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem izjednačit će se 2024.
25.10.2020 08:15 | Indikator.ba
Troškovi proizvodnje električnih automobila za nekoliko godina dosegnut će nivo automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. To pokazuje analiza švicarske investicijske banke UBS, o kojoj piše Guardian. Godina 2024. bit će prekretnica.

Očekuje se da će se dodatni troškovi nastali u proizvodnji e-automobila smanjiti za 1.600 eura po automobilu do 2022. godine. Smanjenje proizvodnih troškova znači povećanje profitabilnosti, što je jedan od ključnih faktora za masovniju prodaju električnih automobila.

Električni automobili su i danas skupi zbog baterija koje proizvođači automobila kupuju od istočnoazijskih proizvođača kao što su LG Chem, Panasonic ili CATL. Ovisno o proizvođaču automobila i modelu automobila, paketi baterija mogu činiti između 25 i 40 posto ukupnih troškova vozila. Već su započeli protokoli za uspostavljanje evropske fabrike baterija.

Prema UBS-u, troškovi baterija pasti će ispod 85 eura po kilovat-satu do 2022. godine.
Švicarska banka također procjenjuje da će e-automobili činiti 17 posto globalne prodaje automobila 2025. godine, a 40 posto do 2030. godine.
Facebook Twitter Print