Život i umjetnost
Advent u Zagrebu će se održati, biće sačuvano 4.000 radnih mjesta
15.11.2020 06:46 | Indikator.ba
Unatoč epidemiji Covid-19, Zagreb se neće odreći Adventa, jednog od najboljih predbožićnih sajmova u Europi. Pratećih događaja bit će manje, a broj štandova bit će manji, a bit će raspršeni na nekoliko gradskih lokacija.

Cjelokupna manifestacija započet će 28. novembra pod sloganom Advent u Zagrebu - osjetite svjetlost, jer će ovaj put naglasak biti na svečanom uređenju i osvjetljenju gradskih ulica, trgova i parkova. Svi stanovnici se pozivaju da prozore svojih stanova ukrase u duhu decembra.

Uobičajene stotine sajamskih kuća i štandova smanjene su na oko 20. Prodavat će suvenire i biti postavljene samo na središnjem trgu bana Josipa Jelačića.

Popularni ugostiteljski štandovi, koji su uglavnom bili u centru grada i privlačili gužvu, ovog puta neće biti dozvoljeni. "Svečanu" hranu i piće poput kobasica i kuhanog vina ugostitelji će nuditi samo ispred svojih barova u različitim dijelovima grada. U tu svrhu osigurat će im se dodatni vanjski prostor koji će morati odvojiti od svojih terasa pleksiglasom ili sličnim pregradama.

Nacionalna koordinacija ugostitelja procjenjuje da će se u Zagrebu zadržati oko 4.000 radnih mjesta zahvaljujući Adventu.

I u Rijeci je odlučeno da se između 29. novembra i 6. januara ove godine organizuje novogodišnji sajam, poštujući sve epidemiološke mjere. U prvom planu biće područje stare tvrđave Trsat iznad grada, koje će biti ukrašeno hiljadama lampica i ukrasa.

U centru grada bit će manje adventskih kućica nego prethodnih godina, a najavljuju otvaranje klizališta uz more. Provedba većine popratnih događaja, poput dočeka Nove godine na otvorenom, ovisit će o epidemiološkoj situaciji, izvijestio je riječki Novi list.

List dodaje da će svečana atmosfera biti u Opatiji od 12. decembra. Ove godine neće biti većih koncerata i sličnih masovnih događaja, ali planiraju stvoriti bajkovitu atmosferu za ugodne šetnje i druženje uz luksuzna svjetla i ukrase. Oni će instalirati oko 8.000 lampica i 6.000 ukrasa.

Između ostalog, ugostitelji će moći postaviti tezge na otvorenom kako bi s njima prodavali hranu i piće.
Facebook Twitter Print