Život i umjetnost
Novi uređaj šalje zvuk direktno u glavu - nisu potrebne slušalice
15.11.2020 07:04 | Indikator.ba
Novi proizvod SoundBeamer, koji je predstavio Noveto Systems, koristi tehnologiju za emitiranje zvukova ravno u glavu, bez slušalica, a drugi ih ne mogu čuti.

Zamislite svijet u kojem se krećete u svom ličnom balonu. U automobilu slušate omiljene melodije, igrate glasne računarske igre, gledate film ili slušate uputstva za navigaciju - bez ometanja okoline.

Ovo je opcija koju nudi SoundBeamer, novi futuristički audio uređaj izraelske kompanije Noveto Systems. Desktop uređaj emituje zvuk direktno na slušaoca bez potrebe za slušalicama.

Stručnjaci koji su već testirali uređaj opisuju osjećaj slušanja direktno iz naučno-fantastičnog filma. - Trodimenzionalni zvuk je toliko blizu da ga osjećate u ušima, kao i ispred, iznad i iza njih", napisali su u jednom od komentara.

Kompanija očekuje da će uređaj, iako stolni, imati mnogo praktičnih upotreba, od slušanja muzike ili konferencijskih poziva bez ometanja saradnika, do igranja igara, gledanja filmova ili slušanja muzike bez ometanja okoline. Uprkos tome, moguće je jasno čuti zvukove iz okoline, navodi kompanija.

Tehnologija koristi 3D senzorski modul i locira i nadgleda položaj uha, gdje šalje zvuk ultrazvučnim valovima kako bi stvorila zvučne džepove pored uha korisnika. Zvuk se može čuti u stereo ili 3D surround režimu, koji stvara zvuk od 360 stepeni oko slušatelja, rekli su iz kompanije.

Čak i izvršnom direktoru Christopheu Ramsteinu teško je riječima opisati koncept. - Mozak ne razumije što se događa, rekao je.

- Uređaj vam ne mora reći gdje ste. Ne teče na određeno mjesto. Prati vas gdje god krenete. Istovremeno, zvuk ne ometa druge. Ali i dalje možete komunicirati s njima, dodao je Ramstein.

Koncept nije nov, ali Noveto je prvi predstavio tehnologiju, a njihov će SoundBeamer 1.0 stolni uređaj biti prvi potrošački proizvod ili marka s ovom tehnologijom.

Ramstein je najavio da će "manja, seksi" verzija prototipa biti gotova do Božića 2021.
Facebook Twitter Print