Ekonomija
Bundesbank: Novi val Covid-19 usporit će ili srušiti BDP
17.11.2020 05:39 | Indikator.ba
Njemačka ekonomija će vjerovatno stagnirati ili pasti zbog novih mjera poduzetih u zemlji i inostranstvu u borbi protiv drugog vala pandemije koronavirusa, koji utječe i na ugostiteljstvo i na izvoz, saopćila je Bundesbank.

Ostavljajući škole otvorenim i namećući ograničenja koja uglavnom utječu na cetering ugostiteljske aktivnosti, Njemačka je zauzela mekši pristup od nekih svojih susjeda, ali će i dalje patiti od usporavanja potražnje u inostranstvu.

- Ukupne ekonomske performanse mogu stagnirati ili čak pasti nakon vrlo snažnog rasta ovog ljeta, navodi Bundesbank u svom mjesečnom izvještaju.

Njemačka centralna banka dodala je da ekonomski pad vjerovatno neće biti isti kao prošlog proljeća i da je napredak u razvoju cjepiva Covid-19 pobudio nade da će uskoro biti postignuta ravnoteža između sprječavanja virusa i ostavljanja ekonomije otvorenom.

Komisija nezavisnih ekonomskih savjetnika nemačke vlade predviđa da će najveća ekonomija u Evropi ove godine pasti za 5,1 odsto, što je optimističnija prognoza od one koju su nedavno iznijeli ministri (5,5 posto).

U izvještaju se predviđa da će bruto domaći proizvod porasti za 3,7 odsto 2021. godine (prognoza ministara 4,4 posto).
Facebook Twitter Print