Politika i društvo
Izdate prve četiri garancije, Vlada razmišlja o povećanju Garantnog fonda
19.11.2020 17:17 | Indikator.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da su izdate prve četiri garancije u okviru Garantnog fonda, a da Vlada razmišlja o povećanju sredstava u fondu.

- Povećali bismo garantni fond ukoliko bude potrošnja tog resursa. Zasad je to 500 miliona, prva četiri su odobrena ovih dana. Mogli bismo govoriti i o regresiranju kamata, jer to je polučilo dobro iskustvo na Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Mogla bi to uvesti i Federacija. Ulagali bismo i u nove lance vrijednosti, ono što izvozimo, poput mlijeka, mesa, itd, a uvozimo sirovinu. Mogli zatvoriti taj lanac vrijednosti po vertikali, da to bude generator zapošljavanja, objasnio je nakon sastanka s premijerima i predstavncima kantona o zdravstveno-ekonomskim mjerama za suzbijanje i ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa.

Naglasnio da bi u idućem razdoblju u FBiH treba promijeniti karakter podrške i praćenja ekonomskih mjera i rezultata koje sa sobom nose.

- Ne bismo više govorili o grantovima, već o ekonomskim mjerama koje su aktivne i koje kroz povećanje ekonomskih aktivnosti donose ravnotežu u budžete i socijalni sektor. Prije svega tu bismo govorili o investiranju u zdravstvo koje smo definirali zakonom o konsolidaciji zdravstva, koji je na parlamentu. Također govorit ćemo koje su to vrijednosti u pregovorima sa Svjetskom bankom. Mi bismo svakako povećavali investicijsku potrošnju, mada zapadne ekonomije povećavaju široku potrošnju. Mi u našoj širokoj potrošnji nemamo veliki broj naših roba i s te strane nisu multiplikativne kao što je investicijska potrošnja, rekao je federalni premijer.
Istakao je da investicijska potrošnja podrazumijeva radikalniju izgradnju autocesta, cesta i energetike, a to se preporučuje na federalnom i kantonalnom nivou.
Facebook Twitter Print