Život i umjetnost
Za bioskope je pandemija poput horor filma
20.11.2020 07:57 | Indikator.ba
U Njemačkoj postoji više od 700 bioskopa - još uvijek. Imaju oko 120 miliona posjetilaca godišnje. Ili bolje: imali su. Zbog pandemije koronavirusa morali su biti zatvoreni mjesecima.

Hans-Joachim Flebbe, osnivač lanca Cinemaxx i u međuvremenu operater premium bioskopa, smatra kako kino preduzetnike država ostavlja na cjedilu. Što duže traje zaključavanje, veći je rizik da će producenti objavljivati ​​filmove samo u streamingu, rekao je 69-godišnjak u intervjuu za n-tv.

Cinemaxx-ovih deset bioskopa bilo je mjesecima zatvoreno, a onda su ih mogli otvoriti pod određenim uvjetima. Od početka novembra sva su platna ponovno prisiljena ostati tamna.

- Ukupno su moja kina do sada izgubila oko osam miliona eura. Pomažu mi dodatak za kratak rad i KfW zajmovi, koje u nekom trenutku moram vratiti. To mi daje neprospavane noći uz činjenicu da sam od države primio samo oko 48.000 eura. Mi bioskopski operateri profitabilno smo radili prije krize. Očekujemo da država barem djelomično nadoknadi naše nevine gubitke, kazao je Flebbe.

On kaže da se stanje sigurno neće vratiti na ono nivo koji je bio prije pandemije.

- Neće svi preživjeti. Dugoročno gledano, boli nas jer se ljudi navikavaju na Netflix i Amazon i uzimaju pretplate. Filmski producenti objavljuju filmove putem streaminga, primjeri su "Mulan" i "Soul". Što duže traje faza zaključavanja, to je naš poslovni model pod većim pritiskom, dodao je.
Facebook Twitter Print