Život i umjetnost
Skoplje kao Amsterdam: Zaev najavio legalizaciju kanabisa
20.11.2020 17:58 | Indikator.ba
Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ubijeđen je da će dekriminalizacija i legalizacija kanabisa i marihuane u toj zemlji mnogo da pomognu turizmu i ugostiteljstvu, prenosi portal Plusinfo.

To je dio jednog šireg ekonomskog paketa u koji polažemo veliku nadu – rekao je makedonski premijer.

Čini mu se, navodi portal, da mu ne smeta sugestija u pitanju "da li ćemo praviti Amsterdam od Skoplja?", već suprotno tome kaže "zašto da ne".
– Upravo to je cilj. Da bude kontrolisano kao u Amsterdamu i mnogim drugim gradovima u svijetu – rekao je Zaev.

On je objasnio da je ideja da se da prilika turističkim mjestima, uključujući i Skoplje, da se u kafićima uz poštovanje određenih standarda poput ventilacije i dokazom za porijeklo marihuane omogući konzumacija. Standardi će biti isti za svakoga i svako će moći da aplicira.

– Vjerujem da maloj zemlji to može do doprinese ozbiljnom razvoju ugostiteljstva i turizma posebno imajući u vidu i druga naša turistička mjesta poput Struge, Ohrida, Resena, Skoplja, Dojrana, Berova, Mavrova i svih drugih mjesta – kaže on.

Ovo je mehanizam kojim možemo da podignemo uslužne djelatnosti zato što oni malo učestvuju u BDP, objašnjava Zaev i obećava da će ova tema biti otvorena kroz široku debatu pa, kako navodi, ako većina kaže ne radite to, onda neće.

– Ne mogu da prihvatim da Slovenija koja je zemlja sa sličnom teritorijom i stanovništvom poput našeg ima 75 milijardi BDP, a mi 11 – zaključio je Zaev za Dojče vele, prenosi Plusinfo.
Facebook Twitter Print