Politika i društvo
Bivšim radnicima Laste priznata trećina potraživanja
21.11.2020 07:07 | Indikator.ba
Radnici i povjerioc Lasta d. d. u stečaju dobit će oko trećine priznatih potraživanja.

Kako Radio Čapljina doznaje od Behrije Huseinbegović, stečajne upraviteljice tvrtke Lasta d. d., u Osnovnom sudu u Mostaru je održano ročište na kojem je raspravljano o prijedlogu za glavnu diobu.
Ponuđeni prijedlog povjerioci su jednoglasno prihvatili, te je odmah u četvrtka, 19. novembra, izdano rješenje i započeo proces diobe.

Odgovarajući na upit novinara novinara Večernjaka o potraživanju radnika, stečajna upraviteljica Huseinbegović je kazala:

- Svi radnici koji su uredno prijavili svoja potraživanja i kojima su od stečajne upraviteljice, priznata potraživanja dobit će sredstva - neisplaćene plaće u visini od oko 32 posto potraživanja. Uz to bit će uplaćen i dio poreza i doprinosa, koje je pripremila Porezna uprava Federacije BiH, pa će dio radnika moći ostvariti i pravo na mirovinu. Nakon izvršene diobe ide postupak za zatvaranje stečajnog postupka, naglasila je stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović.

Slučaj stečaja čapljinske Laste je primjer koji se mora istaknuti što može donijeti poštivanje ekonomskih zakonitosti u tržišnom poslovanju.
Novi kupac Violeta d. o. o. Grude, kupila je Lastin brend. Spašena je tvornica, a dio kolača dobit će i povjerioce.
Valja reći da je postupak stečaja, srećom za Čapljince, i ne samo njih, pokrenula Privredna banka Sarajevo.
Facebook Twitter Print